HomeKOMANDANTI IZ "NAJUŽEG KRUGA" HVO
Sutra u Hagu počinje suđenje Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu

Sjedište Tribunala u Den HaaguSjedište Tribunala u Den Haagu

Osamnaest mjeseci nakon njihove predaje, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju sutra započinje suđenje Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu, bivšim komandantima HVO koji su optuženi za progon i etničko čišćenje Bošnjaka u središnjoj Bosni.

Zločini koje haški tužitelj stavlja na teret Kordiću (38) i Čerkezu (40) bili su dio "rasprostranjene i sistematske" kampanje protiv bošnjačkog stanovništva, navodi se u optužnici koja ih tereti po načelu nadređenosti, ali i zbog osobnog sudjelovanja u toj kampanji. Kordić je, kako navodi tužitelj, bio moćni i utjecajni član HDZ BiH te je, kao potpredsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, bio u \"najužem krugu\" njezinih političkih i vojnih lidera i igrao je centralnu ulogu u provedbi politike HDZ BiH, HZHB i HVO. Čerkez je, navodi se u optužnici, kao zapovjednik Viteške brigade HVO u Lašvanskoj dolini vojno provodio ciljeve te politike.

Tužitelj ih tereti za zločine protiv čovječnosti (progon na političkoj i vjerskoj osnovi, ubojstva, zatvaranja), za teške povrede Ženevskih konvencija (nezakonite postupke prema civilima i zarobljenicima) te za kršenja ratnog prava i običaja (nezakonite napade, nasilja, uništavanje civilne imovine). Svaki je optužen u po 22 točke optužnice. Kordiću se stavljaju na teret zločini počinjeni od konca 1991. do ožujka 1994. godine, dok se optužbe protiv Čerkeza odnose na period od travnja 1992. do kolovoza 1993. godine. Oba su se optuženika izjasnila nevinima po svim točkama optužnice podignute još 1995. godine i proširene u septembru prošle godine.

Sudskim vijećem u predmetu Kordić i Čerkez će predsjedavati britanski sudac Ričard Mej/Richard May. Tužiteljski tim vodi Džefri Najs/Geoffrey Nice, a obranu Kordića zastupaju Mitko Naumovski i grupa američkih odvjetnika dok Čerkeza brane Božidar Kovačić i Goran Mikuličić.

Kordić i Čerkez bili su dio skupine od deset bosanskih Hrvata koji su se u oktobru 1997. godine predali haškom sudu. Prvobitna optužnica za zločine u Lašvanskoj dolini uključivala je Tihomira Blaškića i Zlatka Aleksovskog, kojima se sudi zasebno, te Ivana Šantića i Peru Skopljaka, koji su u decembru 1997. godine oslobođeni nakon povlačenja optužbi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm