HomePODRŠKA OD STO HILJADA MINA
Mladen Mihajlović, bivši načelnik Uprave inžinjerije u Generalštabu VJ opisao proceduru slanja oružja i municije iz magacina jugoslovenske vojske u vojsku bosanskih Srba. Svedok potvrdio da je tokom 1994. i 1995. godine predložio da se odobre zahtevi VRS da im se isporuči 100.000 protivtenkovskih i protivpešadijskih mina

Mladen Mihajlović, svjedok na suđenju Momčilu PerišićuMladen Mihajlović, svjedok na suđenju Momčilu Perišiću

U nastavku glavnog ispitivanja Mladena Mihajlovića, bivšeg načelnika Uprave za inžinjeriju u Generalštabu VJ, tužilac je svedoku predočio dokument kojim je utvrđena procedura VRS u potraživanju oružja i municije iz magacina Vojske Jugoslavije. Mihajlović svedoči na suđenju generalu Momčilu Perišiću koji se tereti da je kao načelnik Generalštaba VJ, pružao logističku, materijalnu i kadrovsku podršku VRS I SVK čime je doprineo zločinima koje su zapovednici i pripadnici tih vojski počinili u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici.

U dokumentu koji je sastavljen 24. oktobra 1993. godine u komandi Drinskog korpusa VRS prenosi se naređenje Ratka Mladića da se zahtevi za "izuzimanje sredstava od Vojske Jugoslavije" iz komandi jedinica moraju proslediti pozadinskom sektoru Glavnog štaba vojske bosanskih Srba. Ti zahtevi su potom upućivani načelniku Generalštaba VJ na odobrenje. U dokumentu se navodi da "nijedna služba VJ neće izdavati sredstva bez odobrenja i potpisa načelnika Generalštaba". Mihajlović je rekao da nije upoznat sa sadržajem tog akta koji je deo unutrašnje organizacije VRS ali da je procedura "verovatno dogovorena na nivou dve vojske".

U istom dokumentu se navode i razlozi za takvu proceduru traženja i prijema materijalnih sredstava. Naime, pored redovnog snabdevanja jedinica i komandi VRS po liniji pozadinskog obezbeđenja pojavili su se, kako se navodi, i "paralelni kanali snabdevanja jedinica u koje su uključeni razni snabdevači i donatori". Usled toga, stoji u dokumentu, došlo je do "nekontrolisanog, nenamenskog i neplaniranog odlivanja" svih vrsta tehničkih materijala i drugih sredstava iz VJ, čak i u ruke neprijatelja, a pojedinci su se obogatili što "izaziva duboko nezadovoljstvo VRS i VJ".

Tužilac je potom pokazao dokument u kojem Perišić odbija da odobri slanje sredstava jer nisu zatražena po predviđenoj proceduri. Mihajlović je danas potvrdio da je lično načelniku Generalštaba predložio da se odobre zahtevi VRS za protivtenkovske i protivpešadijske mine. Prema svedoku, tokom 1994. i 1995. godine VRS je isporučeno oko 100.000 mina.

Unakrsno ispitivanje svedoka se većim delom odvijalo na sednici zatvorenoj za javnost. Na otvorenom delu rasprave, svedok je potvrdio da general Perišić "nikada nije tražio da se izmeni procedura slanja zahteva od Glavnog štaba VRS ka Generalštabu VJ" o kojima je potom odlučivao na osnovu mišljenja nadležne Uprave jugoslovenske vojske.

Pred kraj današnje rasprave počelo je svedočenje Milana Mandilovića, nekadašnjeg hirurga za uho, grlo i nos u Državnoj bolnici u Sarajevu, koje će biti nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 400

JUBILEJ: Naših 400 haških hronika
(NE)IZJAŠNJAVANJE: Nova optužnica - stari Karadžić
NA RUBU OČAJA: Šta svjedok nije vidio u Dretelju
ODBRANA I NAPAD: Pandurević optužuje Bearu i Mladića
NEPOŠTOVANJE SUDA: Još jedna optužnica protiv Vojislava Šešelja