HomeSRPSKA VOJNA ODMARALIŠTA ZA HAŠKOG BEGUNCA
Milan Gunj, upravnik vojnog odmarališta Rajac tvrdi da su Ratko Mladić i njegova pratnja boravili u tom objektu nekoliko puta od jula 1997. do 2000. godine. Svedok je ukazao da su hrana, sredstva za ličnu higijenu i potrošni materijal potrebni Mladiću obezbeđeni iz centralnog vojnog magacina u Topčideru, nadomak Beograda

Milan Gunj, svjedok na suđenju Momčilu PerišićuMilan Gunj, svjedok na suđenju Momčilu Perišiću

Svedočenjem Milana Gunja, upravnika vojnog odmarališta Rajac u Srbiji, tužilaštvo nastoji da ukaže da je bivši načelnik Generalštaba VJ Momčilo Perišić i nakon rata pružao logističku podršku komandantu glavnog štaba VRS Ratku Mladiću. Perišić je, po tvrdnjama svedoka, Mladiću i njegovoj pratnji od 10 do 15 ljudi odobrio boravak u vojnim odmaralištima u Srbiji.

Gunj je rekao da je Mladić prvi put došao u Rajac u junu ili julu 1997. godine i tu se zadržao "minimum mesec dana". U razgovoru sa Mladićevim pomoćnikom Rajkom Bandukom, svedok je obavešten da im je "snabdevanje vodom, hranom i drugom robom ograničeno". U narednom periodu, Gunj je nekoliko puta odlazio u centralni magacin VJ u Topčideru gde je "trebovao hranu, sredstva za ličnu higijenu i potrošni materijal" potreban Mladiću i njegovoj pratnji.

Po tvrdnjama svedoka, Mladić je nakon mesec dana premešten u Stragare, još jedno vojno odmaralište u Srbiji odakle se povremeno vraćao u Rajac gde su ga posećivali visoki zvaničnici VJ, među kojima i general Perišić.

Tužilac je svedoku predočio nekoliko naređenja koja se odnose na "popunu goriva, nabavku, izdavanje i pravdanje pokretnih stvari i artikala ishrane". Naređenja su, navodi se, zasnovana "na odluci načelnika Generalštaba VJ". U jednom od dokumenata, koji je potpisao Perišić, se ukazuje da će gorivo namenjeno VRS biti izdato po usmenom odobrenju kabineta načelnika Generalštaba VJ".

Perišić je, po optužnici, pružao kadrovsku, finansijsku, logističku i drugu podršku VRS i SVK čime je značajno doprineo zločinima koji su od avgusta 1993. do novembra 1995. godine počinjeni u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

Ispitivanje Milana Gunja biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 400

JUBILEJ: Naših 400 haških hronika
(NE)IZJAŠNJAVANJE: Nova optužnica - stari Karadžić
NA RUBU OČAJA: Šta svjedok nije vidio u Dretelju
ODBRANA I NAPAD: Pandurević optužuje Bearu i Mladića
NEPOŠTOVANJE SUDA: Još jedna optužnica protiv Vojislava Šešelja