HomeGENERAL RADISLAV KRSTIĆ OPTUŽEN ZA GENOCID
Generalni sekretar Nata, Havier Solana, potvrdio hapšenje generala bivše Vojske Republike Srpske, Radislava Krstića

Saopštenjem generalnog sekretara Nato saveza, Havijera Solane (Javier Solana) zvanično je potvrđeno da su pripadnici Snaga za stabilizaciju mira u BiH, na području djelovanja američkog vojnog kontingenta, uhapsile srpskog general-majora Radislava Krstića. Od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) on je osumnjičen za ratne zločine izvršene nad Bošnjacima u području Srebrenice, u periodu od 11. jula do 1. novembra 1995. godine.

Ubrzo nakon saopštenja Nato saveza, glavna tužiteljica haškog tribunala Luiza Arbur (Louise Arbour) potvrdila je da je optužnica protiv generala Krstića podignuta 30. oktobra ove godine, da je već 2. novembra potvrđena, te da je sudija prihvatio zahtjev tužioca da se optužnica ne objavljuje dok ne bude izvršen nalog za hapšenje. Najbrže hapšenje do sada uslijedilo je tačno mjesec dana nakon što je optužnica potvrđena.

Prema saopštenju haškog Tribunala, General Krstić je, tokom rata u BiH bio na dužnosti komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske i "direktno je odgovoran za zločine genocida" izvršene nad civilima iz Srebrenice, i to u vrijeme kada je ova enklava bila u statusu "zaštićene zone" Ujedinjenih nacija.

Zbog vojnog ranga i uloge koju je imao, optužnicu protiv generala Krstića, haško Tužilaštvo smatra "vrlo značajnom", a ulogu SFOR-a u hapšenju osumnjičenih "nezamjenjivom" u daljem radu haškog Tribunala.

Osim najtežeg zločina izvršenog u ratu - zločina genocida, general Krstić je optužen i za "zavjeru da se genocid izvrši, zatim za istrebljenje, ubistva i progon na političkoj i vjerskoj osnovi, što je optužnicom okvalifikovano kao "zločin protiv čovječnosti", te za kršenje ratnih zakona i običaja u ratu.

Osim optužbi za lično sudjelovanje u ovim zločinima, generalu Krstiću se na teret stavljaju i zločini koje su izvršili vojnici pod njegovom komandom, te {to ih on u tome nije spriječio, ili ih zbog toga nije kaznio".

U saopštenju generalnog sekretara Nato saveza se precizira da je akcija hapšenja srpskog generala "preduzeta u skladu s mandatom SFOR-a koji ovim snagama daje ovlasti za hapšenje osumnjičenih za ratne zločine bez obzira na njihov rang ili društveni položaj".

U saopštenju Nata se, takođe, podsjeća da su takve ovlasti izdate od strane stalnog Vijeća Sjeverno Atlantskog Saveza, a u skladu "sa relevantnim Rezolucijama Vijeća Sigurnosti Ujedinjenih Nacija".

Saopštenjem generalnog sekretara Nata još jednom se ukazuje i na činjenicu da su "Strane potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma odgovorne da i same hapse i predaju u Hag osumnjičene za ratne zločine".

"Nato savez she nastaviti sa sprovođenjem vlastitih obaveza, izvršavajući time i svoj mandat u Bosni i Hercegovini "- navodi se u saopštenju Havijera Solane.

Kao i u sličnim prilikama, Solana naglašava da bi i svi drugi osumnjičeni - hapšenje generala Krstića trebali shvatiti i kao opomenu.

"Svi bi takvi morali znati da će jednoga dana biti izvedeni pred lice pravde" kaže se u saopštenju generalnog sekretara, te još jednom se pozivaju svi oni koji su optuženi, da se dobrovoljno predaju Međunarodnom Sudu za ratne zločine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm