HomeŽALBENO VIJEĆE PREINAČILO KAZNU ZLATKU ALEKSOVSKOM
Ocijenivši prvostepenu kaznu od dvije i pol godine zatvora "izrazito neprikladnom", Vijeće je Aleksovskog osudilo na sedam godina zatvora. Od toga je tri godine već "odslužio" boraveći u pritvoru. Usvojena još dva osnova žalbe tužitelja

Ocijenivši prvostepenu kaznu od dvije i pol godine zatvora Zlatku Aleksovskom "izrazito neprikladnom", Žalbeno vijeće Haškog tribunala povisilo mu je kaznu na sedam godina zatvora.

"Žalbeno vijeće osuđuje vas na sedam godina zatvora, od kojih će se oduzeti tri godine i 12 dana provedenih u pritvoru", objavio je danas sudac Richard May/Ričard Mej, predsjedavajući Žalbenog vijeća.

Bivši upravitelj HVO zatvora Kaonik u prvostepenom je postupku bio okrivljen za kršenje ratnog prava i običaja. Bio je međutim oslobođen optužbi da je zbog zlostavljanja Bošnjaka u Kaoniku počinio i povrede Ženevskih konvencija.

Žalbeno vijeće je sada zaključilo da je u prvostepenoj presudi načinjena "primjetna greška" kad su mu za utvrđene krivice dosuđene samo dvije pol godine zatvora. Također je naglasilo da bi mu propisalo i kaznu znatno višu od sedam godina da nije bilo stresnih okolnosti - Aleksovski je, objašnjava sudac, sada drugi put zatočen nakon devet mjeseci slobode i morao je dva puta biti izvođen na saslušavanje kazne.

Žalbeno vijeće je prihvatilo i druga dva osnova iz žalbe tužitelja, ali njihovo usvajanje nije utjecalo na visinu kazne.Vijeće naime prihvaća da test za određivanje karaktera sukoba treba biti postojanje "opće" kontrole Hrvatske nad HVO. Prvostepeno vijeće je smatralo da bi uloga Hrvatske kao sudionika u sukobu bila potvrđena da je dokazano kako je ona davala "specijalne upute" jedinicama HVO u Lašvanskoj dolini.

No, taj test Žalbeno vijeće smatra pogrešnim. Primjena testa o "općoj kontroli" sada je olakšala definiciju hrvatsko-bošnjačkog sukoba kao međunarodnog. Time se osigurava da žrtve, u ovom slučaju bošnjački zatvorenici u Kaoniku, dobiju status zaštićenih osoba u skladu sa definicijom iz Ženevskih konvencija.

Budući da su ovo pitanja više pravne nego činjenične prirode, Žalbeno vijeće je odlučilo da neće poništiti prvostepenu odluku o oslobađanju Aleksovskog od optužbi za kršenje Ženevskih konvencija. K tome, te se kvalifikacije optužbi odnose na ista djela za koja je on već okrivljen, napominje Vijeće.

Preostali osnov žalbe tužitelja - da je Aleksovski odgovoran za zlostavljanja zatočenika ne samo unutar već i izvan Kaonika, dok su kopali rovove za HVO - također je usvojen u odluci Žalbenog vijeća. Optuženi je znao da su zatočenici zlostavljani, ali je pristao na praksu odvođenja na prisilni rad i sam je odabirao zatočenike, navodi tužitelj. Iako zaključuje da je Aleksovski time pomogao spomenuta zlostavljanja, Žalbeno vijeće "ne vjeruje da taj nalaz treba voditi povećanju kazne."

Predsjedavajući sudac May danas je argumentirao i već najavljeno odbacivanje žalbe obrane. Tribunal sada treba odlučiti u kojoj će zemlji Aleksovski odslužiti preostali dio zatvorske kazne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 5

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Nastavljeno suđenje generalu Radislavu Krstiću
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Prva svjedočenja žrtava silovanja
REPORTAŽA: Negiranje krivice pravilo a priznanje izuzetak