HomePRESUDA HARAĆIJI I MORINI 17. DECEMBRA
Bivšem kosovskom ministru za kulturu Astritu Haraćiji i njegovom saradniku Bajrušu Morini naloženo da 17. decembra dođu u Hag i prisustvuju izricanju prvostepene presude po optužnici za nepoštovanje suda. Tužilac tražio zatvorske kazne od dve, odnosno jedne godine, a odbrane oslobađajuću presudu

Astrit Haraqija i Bajrush Morina u sudnici TribunalaAstrit Haraqija i Bajrush Morina u sudnici Tribunala

Pretresno veće holandskog sudije Alfonsa Orija/Alphons Orie će 17. decembra u 14.15 časova izreći presudu bivšem kosovskom ministru Astritu Haraćiji/Haraqija i njegovom saradniku Bajrušu/Bajrush Morini. Oni se terete da su pokušali da izvrše pritisak na zaštićenog svedoka optužbe da promeni iskaz ili odustane od svedočenja na suđenju bivšim zapovednicima OVK Haradinaju, Balaju i Brahimaju.

Tužilac tvrdi da je 2. jula 2007. godine u Peći Haraćija naložio Morini da ode u zemlju prebivališta zaštićenog svedoka i pokuša da ga ubedi da odustane od svedočenja. Izvršavajući nalog svog pretpostavljenog, Morina je stupio u kontakt sa zaštićenim svedokom i preneo mu poruku ministra da je "jedan od trojice ljudi koji mogu da spasu Haradinaja".

Tužilac je u završnoj reči zahtevao da Haraćija bude kažnjen dvogodišnjom a Morina jednogodišnjom zatvorskom kaznom, dok su odbrane tražile oslobađajuće presude. Obojica optuženih će, po nalogu veća, pre 17. decembra morati da se vrate u Hag i prisustvuju izricanju presude.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 389

BRATSKA POMOĆ: Gardijska brigada od Vukovara do Sarajeva
DEMOGRAFIJA ETNIČKOG ČIŠĆENJA: Kako je mijenjana etnička struktura Herceg Bosne
"STVORITI NEPODNOŠLJIVE USLOVE": General Miletić se odriče autorstva "Direktive broj 7"
KO TO TAMO ŠAPĆE: Epidemija paranoje u haškoj sudnici