HomeIZJAŠNJAVANJE FLORANS ARTMAN 14. NOVEMBRA
Ponovljeno izjašnjavanje francuske novinarke Florans Artman o optužnici za nepoštovanje suda zbog objavljivanja poverljivih informacija Žalbenog veća zakazano za 14. novembar ove godine

Florence Hartmann u sudnici TribunalaFlorence Hartmann u sudnici Tribunala

Ponovljeno izjašnjavanje francuske novinarke Florans Artman/Florence Hartman, bivše predstavnice za štampu tužilaštva Tribunala, zakazano je za petak, 14. novembar. Artman je optužena za nepoštovanje suda zbog objavljivanja poverljivih informacija iz odluka Žalbenog veća u predmetu Slobodana Miloševića.

Na prvom pojavljivanju u sudnici Tribunala u ponedeljak 27. oktobra Artman je odložila izjašnjavanje o krivici pošto Sekretarijat još nije završio istragu o njenom imovinskom stanju. Ukoliko Tribunal odbije da snosi troškove odbrane, branilac Viljem Burdon/William Bourdon je nagovestio da možda neće moći dalje da je zastupa u postupku za nepoštovanje suda.

Predsedavajući sudija Karmel Ađius/Carmel Agius je bio iznenađen odlukom Florans Artman da odloži izjašnjavanje o krivici ili nevinosti jer je, po njegovom uverenju, "optužena već javno izjavila da se protivi ovom postupku", pa je njegova pretpostavka da "ona osporava optužnicu".

Mada je uobičajena praksa da se ponovljena izjašnjavanja optuženih zakazuju nakon 30 dana od prvog pojavljivanja, u slučaju Florans Artman taj je period skraćen na 17 dana. U nalogu o rasporedu koji je potpisao sudija Ađius se navodi da Veće može da skrati vreme između dva izjašnjavanja o krivici kako bi obezbedilo "ekspeditivno sprovođenje pravde".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 386

OTVORENE KARTE: Kako će se braniti Radovan Karadžić
PORICANJE: Živa lomača ili "samospaljivanje" u Višegradu
ZAVERA: Šešelj na udaru stranih sila i domaćih izdajnika
ODBRANA NAPADOM: Ko je kočio primenu mirovnih sporazuma
PRAVO NA ČAJ: Zašto plače general Tolimir