HomeŠAINOVIĆ NA PRIVREMENOJ SLOBODI, LAZAREVIĆ NA ČEKANJU
Bivšem potpredsedniku vlade SRJ Nikoli Šainoviću, optuženom za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine, odobren dvonedeljni dopust iz zdravstvenih razloga. Mada je, po odluci Pretresnog veća, odlazak u Srbiju dopušten i generalu Vladimiru Lazareviću, on će morati da sačeka odluku po tužiočevoj žalbi

Nikola Šainović u sudnici TribunalaNikola Šainović u sudnici Tribunala

Pretresno veće sudije Ijana Bonomija/Iain Bonomy odobrilo je zahteve bivšeg potpredsednika savezne vlade Nikole Šainovića i generala VJ Vladimira Lazarevića da im se iz zdravstvenih razloga odobri privremeni boravak na slobodi. Šainović će u Beograd otputovati danas, a Lazarević će u Pritvorskoj jedinici do daljeg morati da sačeka odluku po žalbi tužioca, koja je podnesena pod pečatom.

Šainović će u Srbiji boraviti pod strogim 24-časovnim nadzorom za koji je zadužena srpska policija. Sve vreme će biti u Beogradu, osim jednodnevnog odlaska u Bor, gde će posetiti majčin grob.

Osim Šainovića i Lazarevića, privremeni boravak na slobodi su tražili još dvojica generala optuženih za iste zločine – bivši komandant Treće armije na Kosovu Nebojša Pavković i komandant Štaba MUP za Kosovo Sreten Lukić. Pavković, smatra Pretresno veće, nije objasnio zašto bi medicinski pregled morao da obavi u Srbiji a ne u Holandiji, niti zbog čega članovi porodice koje namerava da poseti nisu u mogućnosti da doputuju u Hag. Lukićev zahtev je, između ostalog, odbijen zbog toga što je tražio sedam do deset dana boravka u Beogradu kako bi posetio bolesnog člana familije koji živi u Užicu.

Pomenuta četvorka se sa bivšim predsednikom Srbije Milanom Milutinovićem i nekadašnjim načelnikom Generalštaba VJ Dragoljubom Ojdanićem tereti za progone, deportacije, prisilna premeštanja i ubistva kosovskih Albanaca 1999. godine. Suđenje je posle dve godine okončano 27. avgusta, a presuda bi trebalo da bude donesena uskoro.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 381

"SRBIJA NIJE U RATU": Doprinos Beograda zločinima u Bosni i Hrvatskoj
"NISMO MI": Generali se zaklanjaju iza "osvetoljubivih civila"
ZNOJAVI, PRLJAVI I GARAVI: Noćne posete Milana Lukića
MANDAT SUDIJA: Koji je rok trajanja Haškog tribunala