HomeĐORĐEVIĆ BRANI ĐORĐEVIĆA
Odbranu Vlastimira Đorđevića - kome će suđenje početi "najranije u jesen sljedeće godine" - u daljem postupku vodiće dvojica beogradskih advokata: njegov prezimenjak Dragoljub Đorđević i kobranilac Veljko Đurđić

Vlastimir Đorđević u sudnici TribunalaVlastimir Đorđević u sudnici Tribunala

Suđenje Vlastimiru Đorđeviću moglo bi početi najranije u jesen naredne godine - procijenio je predraspravni sudija Frederik Harhof/Harhoff na današnjoj konferenciji o stanju u postupku u predmetu protiv bivšeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika resora javne bezbjednosti Srbije.

Na današnjoj raspravi, u sudnici su se po prvi put pojavili Đođevićevi pravni zastupnici - njegov prezimenjak, beogradski advokat Dragoljub Đorđević i kobranilac, također iz Beograda, Veljko Đurđić. Inače, optužbu u ovom predmetu zastupa Amerikanac Tomas Henis/Thomas Hannis.

Đorđevićevi branoci su, kako je saopšteno na raspravi, do sada podnijeli dva prigovora - na nadležnost suda i formu optužnice. Prvim pitanjem, prema riječima sudije Harhofa, vijeće će se pozabaviti uskoro. Međutim, o optužnici i njenim evenutalnim izmjenama, kako je napomenuo, moći će se odlučivati tek nakon što bude izrečena prvostepena presuda u predmetu koji se vodi protiv Milana Milutinovića i ostale petorice bivših vojnih, političkih i policijskih zvaničnika Srbije, što bi se, prema njegovim riječima, trebalo dogoditi krajem naredne godine.

Konačno, na kraju rasprave, sudija Harhof je optuženog Đorđevića upitao za njegovo zdravstveno stanje i eventualne primjedbe u vezi sa smještajem u pritvorskoj jedinici Tribunala. Đorđević je kratko odgovorio da se "osjeća dobro" i da nema nikakvih primjedbi na smještaj koji je, kako je prokomentarisao, isti za sve zatvorenike.

Đorđević se u julu ove godine izjasnio da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice koja ga tereti za deportacije, ubistva i progone albanskih civila na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 342

ŠEŠELJ PRED SUDOM: Ratni zločinac ili neshvaćeni mirotvorac
MILOM ILI SILOM: Kako su se zarobljeni Srbi našli u rukama mudžahedina
POGREŠNA PROCENA: Ujedinjene nacije nisu očekivale pad Srebrenice