HomeSEKRETARIJAT: "TOLIMIROVO ZDRAVLJE OZBILJNO UGROŽENO"
Sekretar Tribunala upozorava da Zdravko Tolimir "zbog verskih uverenja" odbija lekove, čime narušava svoje ionako loše zdravstveno stanje. Predraspravno veće se poziva da to ima u vidu pri odlučivanju po Tolimirovom zahtevu da se pred Tribunalom sam zastupa

Zdravko Tolimir u sudnici TribunalaZdravko Tolimir u sudnici Tribunala

Sekretar Tribunala Hans Holthuis je u današnjem podnesku upućenom Predraspravnom veću izrazio "duboku zabrinutost" za zdravlje optuženog Zdravka Tolimira. Navodi da je njegovo stanje "veoma ozbiljno i izuzetno zabrinjavajuće", zbog odbijanja optuženog da primi adekvatnu medicinsku pomoć.

Od kada je 1. juna ove godine prebačen u Pritvorsku jedinicu UN, Tolimir, navodi sekretar, ne uzima lekove i odbija saradnju sa medicinskim osobljem, uz obrazloženje da mu to "zabranjuju religijska uverenja", tvrdeći pritom da je "dobrog zdravlja". S obzirom na Tolimirovo narušeno zdravlje i neprihvatanje lekarske nege, sekretar upozorava da postoji "veoma realan i ozbiljan rizik" da mu život bude doveden u pitanje u bilo kojem trenutku.

Osim toga, uporno insistiranje optuženog da se pred sudom sam zastupa kod njega, po izveštaju sekretara, izaziva veliki stres koji dodatno ugrožava Tolimirovo već narušeno zdravlje. Sekretar zato zahteva da veće te okolnosti ima u vidu i pažljivo ih razmotri pri donošenju odluke po njegovom zahtevu da se sam brani.

Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik Ratka Mladića u Glavnom štabu VRS, se tereti za genocid i druge zločine u julu 1995. godine, kada je u Srebrenici i Žepi ubijeno više od 7.000 Bošnjaka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 338

TEROR NAD SARAJEVOM: Tužilac traži doživotni zatvor za generala Miloševića
RAZLIKA: Da li su mudžahedini sjekli glave na bojištu ili u logoru?
TOLIMIROVO ZDRAVLJE: Kako zaštititi optuženog uprkos njemu samom
FINANSIJE HERCEG BOSNE: Vreće novca za Matu Bobana