HomeZDRAVKO TOLIMIR NA “SREBRENIČKOJ OPTUŽNICI” HAŠKOG TRIBUNALA
U tribunalu obelodanjeno da je za zločine počinejene u Srebrenici i Žepi 1995. godine pored generala Gvera i Miletića optužen i bivši zamenik komandanta za bezbednost glavnog štaba VRS Zdravko Tolimir

Zdravko Tolimir je treća osoba sa, juče objavljene poslednje tribunalove “Srebreničke optužnice”, kojom se za zločine na području Srebrenice i Žepe 1995. godine, terete i generali Milan Gvero i Radivoje Miletić, bivši članovi Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

Tolimir je, kako se navodi u saopštenju Tribunala, u vreme na koje se odnosi optužnica, bio zamenik komandanta za bezbednost Glavnog štaba VRS i jedan od sedam komandanata koji su direktno bili poređeni generalu Ratku Mladiću. Na toj poziciji, Tolimir je, “znao i bio uključen u sprovođenje plana za nasilno proterivanje muslimanskog stanovništva iz enklava Srebrenica i Žepa”, kako je navedeno u optužnici.

Gvero, Miletić i Tolimir se, optužnicom ne terete za masovne egzekucije preko 7.000 bošnjačkih muškaraca zarobljenih nakon pada zaštićene zone Srebrenica, već za desetak slučajeva ubistava izvršenih 12. i 13. jula u Potočarima i Bratuncu. Na teret im se stavlja zločin progona na političkim, verskim i rasnim osnovama, koji uz ubistva uključuje okrutno postupanje prema zatočenicima u Potočarima, Bratuncu i Zvorniku, uništavanja imovine u Srebrenici i Žepi, prisilni transfer civila iz Srebrenice, kao i deportacije iz Žepe. Kao i Gvero i Miletić i Tolimir se u pet tačaka optužnice, po osnovu individualne odgovornosti, tereti za zločine koji se pravno kvalifikuju kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tolimir je kao i Miletić i Gvero, kako se navodi u optužnici “zajedno s drugim oficirima VRS te predstavnicima vlasti i MUP RS, u periodu od marta do kraja augusta 1995. godine svesno učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu... čiji je cilj bilo proterivanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice i Žepe”. On je, prema optužnici, “počinio, planirao, podsticao, naredio i na druge načine pomagao pripremu i izvršenje zločina za koje se tereti.

Optužnicu, koja je juče objavljena, potvrdio je kineski sudija Liu Daćun/Daqun 10. februara ove godine. Od trojice optuženih u Hagu se trenutno nalazi samo general Milan Gvero koji se u četvrtak dobrovoljno predao Tribunalu, a u Beogradu je najavljena i predaja generala Radivoja Miletića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 225

IZJAŠNJAVANJE: Trojica generala prvi put pred sudijama
MILOŠEVIĆ PROTIV CNN: Humanitarna kriza ili režirana predstava?
OPERACIJA TREBEVIĆ: Zakasneli obračun sa kriminalcima u vlastitim redovima
SUDSKI POZIV: Osumnjičeni kao nevoljan svedok optužbe
KRAJIŠNIKOVA MOĆ: Duga ruka predsednika Skupštine
PO SLOVU ZAKONA: Vojnicima je svako mogao da sudi
ODBIJENE ŽALBE: Tribunal stavlja tačku na slučaj prijedorskih logora