Home



BIH PROTIV SCG: PRESUDA 26. FEBRUARA 2007.




Četrnaest godina nakon pokretanja spora i godinu dana nakon početka usmene rasprave o njegovoj suštini, u ponedeljak 26. februara 2007. godine Međunarodni sud pravde će izreći presudu o tome da li je nekadašnja SRJ, odnosno bivša SCG, odgovorna za genocid u Bosni i Hercegovini

Zgrada Međunarodnog suda pravde u HaguZgrada Međunarodnog suda pravde u Hagu

Presuda Međunarodnog suda pravde u sporu "Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Srne Gore" biće izrečena u ponedeljak 26. februara 2007. godine u 10 sati – zvanično je saopšteno u Hagu. Nakon izricanja presude predsednica najvišeg svetskog suda Rozalin Higins/Rosalyn Higgins će, kako je najavljeno, dati specijalnu izjavu za medije.

Spor je, podsetimo, u martu 1993. godine pokrenula Bosna i Hercegovina zahtevom da se tadašnja SR Jugoslavija proglasi odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Usmena rasprava o pitanjima nadležnosti i suštini spora održana je u proleće prošle godine (od kraja februara do početka maja) i zaključena je zahtevom da se SCG proglasi odgovornom za genocid koji je, "posredstvom svojih organa i entiteta", počinila u Bosni i Hercegovini ili, alternativno, za saučesništvo odnosno pomaganje i podržavanje genocida koji su počinili pojedinci, grupe i entiteti. Od najvišeg svetskog suda je, takođe, traženo da konstatuje da Beograd i dalje krši Konvenciju o genocidu, time što ne izručuje Tribunalu osobe optužene za taj zločin, poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Od Međunarodnog suda pravde je, dalje, zahtevano da Srbiju i Crnu Goru – ukoliko se ustanovi da je odgovorna za genocid - obaveže da Bosni i Hercegovini i njenim građanima nadoknadi štetu i gubitke nanete nezakonitim aktima. Predloženo je da se stranama ostavi rok od godinu dana od donošenja presude da se same dogovore o "prirodi, obliku i iznosu kompenzacije", a ukoliko one to ne uspeju odluku bi, u posebnoj proceduri, trebalo da donese Međunarodni sud pravde.

Predstavnici SCG su, tokom prošlogodišnje usmene rasprave, osporavali nadležnost Međunarodnog suda pravde da presuđuje u ovom sporu i negirali da je zvanični Beograd imao bilo kakve veze sa snagama koje su između 1992. i 1995. godine činile zločine u BiH. Negirali su, takođe, da su zločini počinjeni u BiH dosegli razmere genocida.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL




TV Tribunal 309

DJECA NA NIŠANU: Najmlađa žrtva mostarskih snajpera
TEORIJE ZAVJERE: Svjedok u probušenom sakou
SARAJEVO, BEOGRAD, HAG?: Ko će suditi dvojici Lukića
POKAJNIK I KAZNA: Miroslav Bralo se žali i izvinjava žrtvama
NESMOTRENI IZLETI: Privremena sloboda i privremeni pritvor Ivana Čermaka