HomeTUŽILAŠTVO "VRATILO LOPTU" SUDIJAMA
Za činjenicu da je optužnica protiv Josipa Jovića podignuta sa velikim zakašnjenjem – čak pet i po godina nakon prekršaja – prema verziji tužilaštva odgovornost snose sudije a ne ured Karle del Ponte

Carla del Ponte, glavni tužilac Haškog tribunalaCarla del Ponte, glavni tužilac Haškog tribunala

Osim što je odluku Karle/Carle del Ponte da povuče optužnicu protiv trojice hrvatskih novinara optuženih za nepoštovanje suda ocenio kao "prazan gest", sudija Ijen Bonomi/Iain Bonomy je prošlog meseca zatražio od tužilaštva razjašnjenje zašto je optužnica protiv Josipa Jovića, bivšeg glavnog urednika "Slobodne Dalmacije", podignuta čak pet i po godina nakon prekršaja, odnosno objavljivanja transkripta svedočenja Stjepana Mesića na zatvorenoj sednici suđenja Tihomiru Blaškiću.

Sudija Bonomi je dobio traženo razjašnjenje, kojim je tužilaštvo "vratilo loptu" sudijama. Tvrdi se da je ured tužilaštva krajem 2000. godine četiri puta upozoravao veće kojim je tada predsedavao sudija Klod Žorda/Claude Jorda na kršenja njegovih naloga o zaštitnim merama odobrenim svedoku Mesiću. Veće je na ta upozorenja reagovalo 26. januara 2001. godine, nalažući Sekretarijatu suda da sprovede istragu. Više od četiri godine kasnije, pošto istraga Sekretarijata očito nije dala rezultate, sudsko veće je naložilo tužilaštvu da ono sprovede istragu. Optužnica je podignuta u avgustu 2005. – pet i po godina nakon Jovićevog prekršaja, ali nepuna tri meseca nakon što su sudije poverile istragu tužilaštvu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 286

"ŠKORPION" PRED SUDOM: Prvi svedoci optužbe na suđenju za Kosovo
SREBRENICA: Del Ponte sprečena da govori na otvaranju suđenja
NEPOŠTOVANJE SUDA: Da li je novinar grešio iz prkosa ili zbunjenosti
"FUNKCIJA PATRIOTA": Odbrana optužuje svedoka za krivokletstvo
ODBRANA KRAJINE: Počelo izvođenje dokaza Milana Martića
"NISAM KRIV": Zelenović se izjasnio iz trećeg pokušaja
ĐERIĆ, IPAK, U HAGU: Poslednji svedok na suđenju Momčilu Krajišniku