HomeGOJKO JANKOVIĆ PREBAČEN U SARAJEVO
Nekadašnji komandir Vojne policije u Foči, prebačen danas u Sarajevo gde će mu se suditi za silovanja i seksualna porobljavanja bošnjačkih devojaka i žena 1992. godine

Gojko Janković u sudnici TribunalaGojko Janković u sudnici Tribunala

Gojko Janković, nekadašnji komandir Vojne policije u Foči je iz pritvora UN u Hagu danas prebačen u Sarajevo gde će mu se pred Vijećem za ratne zločine Državnog suda BiH suditi po optužbama za silovanja i seksualna porobljavanja bošnjačkih devojaka i žena u periodu od jula do oktobra 1992. godine. On je na prvom pojavljivanju pred sudom u Hagu, 15. aprila ove godine negirao odgovornost za fočanska silovanja.

Janković se protivio odluci Prvostepenog veća da njegov slučaj prepusti pravosuđu Bosne i Hercegovine, međutim nakon što je prošlog meseca Žalbeno veće odbilo svih pet osnova njegove žalbe, izdat je nalog Sekretarijatu da u roku od 30 dana organizuje transfer optuženog u Sarajevo.

Na prvobitnoj optužnici za silovanja u Foči, podignutoj 1996. godine, bilo je ukupno osam optuženih. Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač i Zoran Vuković su pred Tribunalom pravosnažno osuđeni: Kunarac na 28, Kovač na 20, a Vuković na 12 godina zatvora.

Dragan Gagović i Janko Janjić su u međuvremenu ubijeni opirući se hapšenju od strane SFOR.. Pored Gojka Jankovića, u Sarajevo je prebačen i Radovan Stanković a Dragan Zelenović koji je u septembru uhapšen u Rusiji još čeka transfer u Hag.

Za zločine počinjene u Foči optuženi su i Slobodan Milošević, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Radovan Karadžić koji je i dalje u bekstvu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 259

ANTE GOTOVINA: Kraj mita o neuhvatljivom generalu
"NEOZBILJNO I NEODGOVORNO": Slobodan Milošević traži još 380 sati
ZLOČIN I KAZNA: 20 godina zatvora za Miroslava Brala
ZATAŠKAVANJE "USPORENOG GENOCIDA": Turistička poseta u pratnji UN
SUKOB U SUDNICI: Branitelj Vukovara protiv branilaca Vukovarske trojke
VEKOVNI NEPRIJATELJI: Kako je komunizam kalio bosanske Srbe