HomeNIŠTA OD STANKOVIĆEVOG POVRATKA U HAG
Odbačen i poslednji zahtev Radovana Stankovića, osuđenog pred Državnim sudom BiH zbog silovanja muslimanskih devojčica i žena na 20 godina zatvora, da mu se omogući povratak u Hag sa ciljem održavanja "ponovnog suđenja i uspostavljanja istine"

Radovan Stanković u sudnici TribunalaRadovan Stanković u sudnici Tribunala

Poslednji pokušaj bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba iz Foče Radovana Stankovića da se nakon što je osuđen u Bosni i Hercegovini njegov predmet vrati u Hag na ponovno suđenje odbačen je odlukom Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove. Nije, naime, uvažena Stankovićeva žalba na odluku Veća za prosleđivanje predmeta koje je odbilo njegov zahtev da mu se zbog navodnog kršenja procesnih prava u BiH ponovo sudi u Hagu.

Kada je 1996. godine protiv njega podignuta optužnica za porobljavanja, masovna silovanja i povrede ličnog dostojanstva brojnih muslimanskih devojčica i žena u Foči, on nije kao danas žurio u Hag. Naprotiv, skrivao se sve do 2002. godine, kada je uhapšen od strane međunarodnih snaga i prosleđen u pritvor Tribunala. Tri godine kasnije, njegov predmet je ustupljen Državnom sudu BiH, gde je prvostepenom presudom osuđen na 16, a zatim konačnom na 20 godina zatvora. Nakon izricanja žalbene presude u aprilu 2007. godine, pobegao je iz fočanskog zatvora i u bekstvu proveo skoro pet godina.

Prvi zahtev za povratak u Hag Stanković je u poverljivoj formi podneo u januaru prošle godine, žaleći se da u BiH nije imao fer suđenje, sa čim se veće koje je ga je prosledilo u Sarajevo nije složilo, te je odbacilo zahtev. Uputio je potom žalbu u kojoj je prigovorio zbog "sukoba interesa" sudije Alfonsa Orija/Alphons Orie, koji je bio i u veću koje je prosledilo njegov predmet BiH, a potom i u onom koje je odbacilo njegov zahtev za povratak u Hag. Žalbeno veće je odbacilo prigovor, navodeći da nijedno pravilo ne sprečava sudiju da bude deo dva pomenuta veća.

Dalje, žalio se i na lošu procenu (ne)fer suđenja u BiH, a Žalbeno veće je u odluci podsetilo da zahtev za poništavanje prosleđivanja predmeta može biti upućen samo pre donošenja konačne presude pred domaćim sudom, što kod Stankovića nije slučaj. On, međutim, tvrdi da u Sarajevu "nije ni doneta konačna presuda protiv njega", odnosno da nije legitimna jer su je donele "iste sudije koje su vodile prvostepeni proces". Uvidom u sastave sarajevskih veća, haške sudije su se uverile da to naprosto nije tačno.

Zbog svega navedenog, zaključeno je da nema osnova za poništavanje odluke kojom je odbačen Stankovićev raniji zahtev za povratak u Hag na novo suđenje. To znači da će silovatelj iz Foče 20-godišnju kaznu i definitivno do kraja odslužiti u bosansko-hercegovačkim zatvorima.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 630

UZVRAĆANJE: Paljba po Sarajevu kao odgovor na vatru kod Goražda
SUVIŠNO NAREĐENJE: Kako zaustaviti ofanzivna dejstva kad ih nije ni bilo?
SLOBODA KRETANJA: Da li je Sarajevo uopšte bilo u blokadi?