HomePERIŠIĆEV DOPRINOS ZLOČINIMA U HRVATSKOJ I BOSNI
Kadrovska i logistička podrška koju je general Momčilo Perišić, kao načelnik Generalštaba VJ, pružao Vojsci Republike Srpske i Srpskoj Vojsci Krajine – tvrdi se u optužnici sa koje je danas skinut pečat Tribunala – je u značajnoj meri doprinela izvršenju zločina u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici.

Momčilo PerišićMomčilo Perišić

U 13 tačaka optužnice, sa koje je danas po dolasku optuženog u Pritvorsku jedinicu UN skinut pečat Tribunala, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić tereti se za granatiranje Sarajeva i Zagreba i zločine koji su u julu 1995. počinjeni u Srebrenici. Kadrovska i logistička podrška koju je general Perišić kao prvi čovek VJ pružao Vojsci Republike Srpske (VRS) i Srpskoj Vojsci Krajine (SVK), u značajnoj je meri – tvrdi se u optužnici – doprinela izvršenju tih zločina.

Momčilo Perišić se za ta dela tereti po oba osnova odgovornosti: individualnom krivičnom – zato što je pomagao i podržavao njihovo planiranje, pripremu i izvršenje; i komandnom – jer je znao da zapovednici i pripadnici VRS i SVK čine te zločine, a nije ih u tome sprečio ili zbog toga kaznio.

Optužnica protiv Momčila Perišića pokriva period od 26. avgusta 1993., kada je preuzeo položaj načelnika Generalštaba VJ, do kraja rata u BiH 1995. godine. Na tom je položaju, navodi se u optužnici, general Perišić bio odgovoran za izdavanje naređenja, nadzor i disciplinovanje osoblja i jedinica VJ kako na teritoriji SRJ, tako i van njenih granica. U to osoblje, prema optužnici, spadaju i brojni oficiri VJ koji su prekomandovani u SVK ili VRS, zatim oficirski kadar tih armija koji je sve vreme rata ostao na platnom spisku VJ, kao i pripadnici regularnih jedinica VJ koji su upućivani na zadatke izvan granica SRJ, ili su na njenoj teritoriji učestvovali u aktivnostima podrške VRS i SVK. General Perišić je, navodi se u optužnici, lično u okviru Generalštaba VJ uspostavio 30-ti i 40-ti Kadrovski centar, kako bi prikrio finansiranje oficirskog kadra VRS, odnosno SVK.

Kao načelnik Generalštaba VJ, Perišić je unapređivao ili predlagao unapređenja oficira VJ koji su služili u VRS i SVK. Na spisku oficira koje je Vrhovni savet odbrane unapredio na osnovu Perišićevih predloga i preporuka su general Ratko Mladić, zatim dvojica komandanata Sarajevsko-Romanisjkog korpusa optuženih za granatiranje Sarajeva, kao i general Radislav Krstić, pukovnik Vinko Pandurević i potpukovnik Dragan Obrenović, koji su vanredno unapređeni u decembru 1995. – nepunih pola godine nakon masakra u Srebrenici za koji su u Hagu optuženi.

Osim kadrovske, general Perišić je sa položaja na kojem se nalazio obezbedio pružanje značajne pomoći u naoružanju, municiji i logističkoj podršci, koju su – navodi se u optužnici - VRS i SVK delom koristile za granatiranje Sarajeva i Zagreba, kao i za deportaciju civila iz Srebrenice i ubistvo više od 7.000 zarobljenih muškaraca.

Spisak pripadnika 30-tog Kadrovskog centra koji su, prema optužnici protiv generala Perišića, planirali, naredili i počinili zločine u Srebrenici, gotovo je identičan sa tribunalovim spiskom optuženih za taj zločin: generali Mladić i Krstić, pukovnici Beara, Popović, Blagojević, Pandurevic, potpukovnik Obrenović, major Jokić i drugi. Svi oni – uključujući i u međuvremenu optužene generale Tolimira, Gvera i Miletića – su za vreme rata bili na platnom spisku VJ.

Optužnica protiv Perišića otkriva i nekoliko novih detalja o ulozi VJ u srebreničkoj operaciji VRS. U njoj se, naime, navodi da su oficiri iz Užičkog korpusa VJ učestvovali u planiranju i prepremi napada na zaštićenu zonu; zatim da je Perišić 13. jula 1995. izdao naredbu tridesetorici oficira VJ da se jave Glavnom štabu VRS i preuzmu dužnosti u BiH, uključujući i područje Srebrenice; kao i da je VJ decembra 1994. u Jugoslaviji i marta i aprila 1995. u Republici Srpskoj, organizovala tajnu obuku Desetog diverzantskog odreda – čiji su pripadnici u julu 1995. učestvovali u brojnim srebreničkim pogubljenjima. Perišiću se, takođe, pripisuje da je naredio blokiranje granice između Srbije i Bosne, kako bi se srebrenički Muslimani sprečili da pobegnu u Srbiji, odnosno vratili oni koji su uspeli da pređu preko Drine.

Optužnica tereti Momčila Perišića za ubistva, surova postupanja, napade na civile, progon na političkim, verskim i rasnim osnovama i istrebljenje. Ta dela kvalifikuju se kao zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 226

ODBROJAVANJE: Tri nove optužnice - pet novih predaja
MUKE NEVOLJNOG SVEDOKA: Neshvaćeni komandant Šukri Buja
PRETNJE, LAŽI I VIDEO TRAKE: Slobodni intervjui ili informativni razgovori
SVI SEFEROVI LJUDI: Ko je mogao obuzdati "Ćelu" i "Cacu"
ISPADI RAŠE STANKOVIĆA: Prvo udaljavanje optuženog iz sudnice
JUBILEJ: Pet godina TV Tribunala