HomeSLUČAJ “VUKOVARSKA TROJKA” SE PREPUŠTA HRVATSKOJ?
Na konferenciji o stanju u postupku, tužilaštvo najavilo da će sledeće sedmice podneti zahtev za prepuštanje predmeta “Vukovarske trojke.” Tužilac se nije izjasnio o tome čijem bi se pravosudju ustupio taj predmet, ali je odbrana naznačila da je reč o Hrvatskoj.

Vukovarska trojka u sudnici TribunalaVukovarska trojka u sudnici Tribunala

Nakon što je pred-pretresni sudija Karmel Adijus/Carmel Agius izrazio nadu da bi sudjenje trojici bivših oficira JNA optuženih za masakr u vukovarskoj Ovčari moglo da počne “tokom ove godine”, tužilac Jan Vuben/Wuben je najavio da će tužilaštvo sledeće sedmice podneti zahtev da se taj predmet prepusti nacionalnom pravosudju.

Vuben se nije izjasnio čijem bi se pravosudju – ako sudije odobre taj zahtev - mogao ustupiti predmet Mila Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića, ali se iz komentara jednog od branilaca ipak moglo zaključiti da je reč o Hrvatskoj. Borivoje Borović, branilac Miroslava Radića, ukazao je sudiji da su prošle godine sva tri tima odbrane zajednički od ambasade Republike Hrvatske tražili da im se omogući da odu u Vukovar i upoznaju se sa lokacijama koje se navode u optužnici, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor. A to, po Boroviću, “ukazuje da saradnja hrvatskih vlasti sa branilačkim timovima optuženih nije baš na odgovarajućem nivou.”

Do sada, tužilaštvo je podnelo zahteve za ustupanje sedam svojih slučajeva nacionalnim pravosudjima. Reč je o predmetima Medački džep, Omarska i Keraterm, silovanja u Foči, KP dom Foča, ubistva u Višegradu, te granatiranje Dubrovnika 1991. i Sarajeva 1994-95. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 222

"KO TO LAŽE..." - Odjeci i reagovanja na poruke sa Gazimestana
VANSUDSKA POGUBLJENJA - Kako je OVK presuđivala "kolaborantima"
"NISAM KRIV" - Dva scenarija za suđenje generalu Lazareviću
RAZMJENA OPTUŽBI - Odbrana prebacuje odgovornost na svjedoka optužbe
"DUŠA" U SUDNICI - Sudija izgubljen u prevodu