HomeREAKCIJE NA PRESUDU BLAŠKIĆU
Presuda Žalbenog vijeća popraćena pljeskom na galeriji za publiku - Blaškić je “sretan i zahvalan sudu” – Presuda predstavlja “razumno tumačenje zapovjedne odgovornosti”

Ante Nobilo, branilac BlaškićaAnte Nobilo, branilac Blaškića

Presuda Žalbenog vijeća kojom je Tihomir Blaškić oslobodjen po većini točaka optužnice i kojom mu je izrečena nova kazna od 9 godina zatvora, popraćena je pljeskom u galeriji za publiku gdje je sjedila brojna rodbina i prijatelji Blaškića.

“Sretna sam radi djece, radi Tihomira, što ćemo moći nastaviti život zajedno. Ne znam je li bitno – ali i ja sam sretna”, izjavila je nakon izricanja presude Blaškićeva supruga Ratka.

“Blaškić je sretan i zahvalan sudu. Povratilo mu se samopouzdanje i uvjerenje u vlastitu nevinost, jer nakon toliko godina zatvora, čovjek počinje sumnjati u samog sebe i počinje se pitati što je pogrešno učinio”, rekao je Blaškićev branitelj Russell Hayman/Rasel Hejman.

Komentirajući presudu, on je kazao da su neki od nalaza iz prvostupanjske presude poništeni novim dokazima koje je u žalbenom postupku predočila obrana, dok su neki nalazi bili “pravo i faktički neodrživi od početka” što se, kako navodi, “jasno vidi u pažljivoj analizi Žalbenog vijeća”.

Presuda Žalbenog vijeća predstavlja “snažnu kritiku prvostupanjske presude”, po ocjeni drugog branitelja Ante Nobila. “Kolega Hayman i ja smo se cijelo vrijeme borili za razumno tumačenje zapovjedne odgovornosti... Mislim da stvari dolaze na svoje mjesto i da ovo predstavlja jednu zrelost ovog suda i pravi doprinos medjunarodnoj pravdi.”

Tužitelji, za sada, nemaju komentara na presudu Žalbenog vijeća.Fotografije
Ante Nobilo, branilac Blaškića
Tihomir Blaškić u sudnici Tribunala


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 201

ČIŠĆENJE KLJUČA: "Nepodnošljiv mir" je prepreka za seobu naroda
POBIJANJE DOKAZA: Popravno svjedočenje admirala Jokića
GENERALI O GENERALU: Privatne vrline i javni gresi Ratka Mladića