HomePRESUDA TIHOMIRU BLAŠKIĆU 29. JULA
Dosad najduži proces pred Tribunalom bit će zaključen 29. jula s objavom presude Žalbenog vijeća. Bivši zapovjednik HVO u srednjoj Bosni je u haškom pritvoru već više od osam godina, optužen za progone Bošnjaka u zoni kojom je zapovijedao 1992. i 1993. godine..

Tihomir Blaškić u sudnici TribunalaTihomir Blaškić u sudnici Tribunala

Žalbeno vijeće Tribunala će u četvrtak, 29. jula, izreći konačnu, pravomoćnu presudu generalu Tihomiru Blaškiću i time zaključiti dosad najduži proces pred Tribunalom.

Bivši zapovjednik HVO u srednjoj Bosni u haškom je pritvoru već više od osam godina. On se predao Tribunalu 1. aprila 1996. godine, pet mjeseci nakon objavljivanja optužnice koja ga tereti za progone bošnjačkog stanovništva u zoni kojom je zapovijedao tokom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1992-1994. godine. Izvodjenje dokaza je započelo u junu 1997. i zaključeno je dvije godine kasnije, u julu 1999.

Raspravno vijeće, kojim je predsjedavao Francuz Claude Jorda/Klod Žorda, proglasilo je u martu 2000. godine Blaškića krivim po svim točkama optužnice, uključujući i masakr u selu Ahmići, te ga osudilo na 45 godina zatvora. Istog mjeseca, optuženi je uložio žalbu na prvostupanjsku presudu. Tužitelj se nije žalio.

Tokom dugog perioda priprema žalbe – koji je trajao tri i pol godine - Blaskićeva obrana je u dokazni materijal uložila veliki broj dokumenata koji joj, kako je navedeno, nisu bili dostupni tokom sudjenja. Žalbeno vijeće je prihvatilo razmotriti dio novih dokaza obrane te je, u jednom periodu krajem 2002., razmišljalo i o tome da se ponove dijelovi prvostupanjskog postupka, procjenivši da bi novi dokazi mogli dovesti u pitanje utemeljenost nekih zaključaka Raspravnog vijeća.

Od te se ideje odustalo, te je Blaškićeva žalba razmatrana u okviru uobičajene žalbene procedure. Dvosedmično usmeno saslušanje po žalbi održano je u decembru prošle godine i zaključeno pozivom obrane da se odbaci prvostupanjska presuda. Obrana je ponovno dokazivala da Blaškić nije imao efikasnu kontrolu nad jedinicama koje su počinile zločine, dok je tužitelj, u svom odgovoru na žalbu, tražio da suci ne zanemare činjenicu da je optuženi bio najviši zapovjednik u srednjoj Bosni.

Blaškićev predmet je razmatralo Žalbeno vijeće koje čine suci Fausto Pocar/Pokar, Wolfgang Schomburg/Volfgang Šomburg, Florence/Florans Mumba, Mehmet Guney/Gunej i Ines Weinberg De Roca/Vajnberg De Roka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 200

OPTUŽNICA I BEGSTVO: Nestanak Gorana Hadžića na oči Karle del Ponte
OD HERCEG BOSNE DO HAGA: Starački dom na Azurnoj Obali
ŽALBA ZORANA ŽIGIĆA: Poslednji čin suđenja četvorici iz Omarske
DRUGA STRANA SREBRENICE: U oktobru počinje proces Naseru Oriću
KARAKTER OPTUŽENOG: Rođeni vojnik i nežan suprug