HomeZAVRŠNE RIJEČI NA SUĐENJU TUTI I ŠTELI
Bili su moćni, ali nisu htjeli biti i odgovorni - rekao je tužitelj Kenneth Scott opisujući uloge Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele u etničkom čišćenju u mostarskom području

Mladen Naletilić Tuta u sudnici TribunalaMladen Naletilić Tuta u sudnici Tribunala

Mladen Naletilić Tuta i Vinko Martinović Štela bili su "moćne osobe, ali nisu htjele preuzeti odgovornost" za ono što su činili u ratu, rekao je tužitelj Kenneth Scott/Kenet Skot u svojoj završnoj riječi na suđenju Tuti i Šteli, pozivajući suce da "na temelju zakona i dokaza" utvrde tu odgovornost dvojice optuženika.

Nakon 14 mjeseci izvođenja dokaza, ovog tjedna prvo optužba, a potom obrana iznosi svoje konačne argumente o odgovornosti Tute i Štele za zločine nad Bosnjacima u Mostaru i okolici 1993.

"Oni su imali moć nad životom i smrti, nad slobodom i zarobljeništvom," rekao je Scott koji se u prvom dijelu svog izlaganja fokusirao na ulogu Naletilića. "On je bio odabran da u Hercegovini provede plan etničkog čišćenja, kao što su ga u Srednjoj Bosni imali provesti Kordić i Blaškić," rekao je tužitelj. Priznajući da je Tuta bio "karizmatični vođa" i da su ga njegovi vojnici smatrali "herojem i uzorom", Scott je zaključio kako je Tuta, "nažalost, bio uzor za okrutno postupanje s bošnjačkim vojnicima i civilima".

Budući da je obrana osporavala da je Tuta imao važnu vojnu ili političku ulogu u hrvatsko-bošnjačkom sukobu, tužitelj je ovom prilikom istaknuo da su brojni svjedoci optužbe, među kojima oficiri UNPROFOR-a i europski promatrači, opisali Mladena Naletilića kao nespornog zapovjednika Kažnjeničke bojne i svih njenih podjedinica. Potom je naveo da je u raznim prilikama 17 zapovjednika i funkcionera u Herceg Bosni Tutu opisalo kao "ključnog igrača" u strukturi HVO.

Tuti se stavljaju na teret napadi i zločini u selima Sovići i Doljani, u gradu Mostaru, u zatvorima i logorima poput Heliodroma i Duhanskog instituta na Širokom Brijegu. Kao zapovjednika tereti ga se i za djela podređenog Vinka Martinovića Štele i njegove jedinice, kojima se na teret stavlja okrutno postupanje prema zatočenicima iz Heliodroma, uključujući prisilni rad na linijama fronte.

Zapovjednik se ne može obraniti tvrdnjom da nije znao što se događalo sa zarobljenicima, upozorava tužitelj, jer zapovjednik "ne smije zaboraviti da su njegovi vojnici zarobili ljude i mora voditi računa kako ih se tretira."

Tuta i Štela optuženi su za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja. Oni su se izjasnili nevinima po svim točkama optužnice.

Završne riječi optužbe i obrane trajat će tri do četiri dana. (kraj)Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 122

ZAVRŠENO "MOSTARSKO SUĐENJE" - Teške kazne, ili oslobađajuće presude, za Tutu i Štelu
BALKANSKI ŠPIJUNI: KOS-ovci i KOG-ovci svjedoče na suđenju Slobodanu Miloševiću
SNAJPERSKI INCIDENT BROJ 6: Da li je na zvoniku crkve bilo snajpersko gnijezdo?
LISTA ZA "LAĐENJE": Tri kategorije zatočenika logora Omarska