HomeKOVAČEVIĆ SE NIJE POJAVIO PRED HAŠKIM SUDOM
Optuženi se "iz medicinskih razloga" nije danas izjasnio o krivnji

Sjedište Tribunala u Den HaaguSjedište Tribunala u Den Haagu

Nekadašnji oficir JNA Vladimir Kovačević, poznat pod nadimkom "Rambo", optužen je za ratne zločine, počinjene u Hrvatskoj 1991. godine. Medjutim, uslijed lošeg zdravstvenog stanja, kako je saopšteno u Tribunalu, Kovačević nije mogao danas da sasluša navode haške optužnice i izjasni se o krivnji.

Zbog trenutnih psihičkih problema, koji se, prema njegovom pravnom zastupniku, manifestiraju i kao jak samoubilački nagon, izvori Haškog suda nisu mogli reći kada će Kovačević biti u stanju saslušati sve tačke haške optužnice i izjasniti se o njima.

Kovačeviću se stavlja na teret kršenje zakona i običaja ratovanja, napade na civile i uništavanje kulturnih i vjerskih objekata u napadu JNA na Dubrovnik krajem 1991. godine.

Uz "Ramba", koji je 25. septembra uhapšen u Srbiji, u predmetu "Dubrovnik" optužen je i nekadašnji general JNA Pavle Strugar, koji, nakon dobrovoljne predaje Tribunalu, na slobodi čeka početak sudjenja. Trećeoptuženi, admiral Miodrag Jokić je priznao krivnju za ratne zločine u Dubrovniku i sada očekuje izricanje presude.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 167

OFICIRI – POKAJNICI: Priznanje, kajanje i izvinjenje za srebreničke zločine
"BELI ORLOVI" NAD SARAJEVOM: Dobrovoljci i patriote ili pijanci i ludaci?
ZLOČIN I KAZNA: 8 godina zatvora za pokajnika iz Keraterma
ODBRANA AMNEZIJOM: Svedok koji ne vidi, ne čuje i ne govori zlo
PRAVDA BLI
ŽA ŽRTVAMA: 16 miliona eura za suđenja u Bosni i Hercegovini
ZDRAVSTVENI BILTEN: Vojvoda nema kome da se ispovedi