HomeMOMIR NIKOLIĆ OD PROŠLE GODINE NA SLOBODI
U redigovanoj verziji odluke iz marta 2014. godine navedeno da je haški pokajnik Momir Nikolić pušten na prevremenu slobodu nakon isteka oko 12 od 20 godina zatvora na koje je osuđen nakon priznanja krivice za srebreničke zločine

Momir Nikolić u trenutku izricanja presude Žalbenog vijećaMomir Nikolić u trenutku izricanja presude Žalbenog vijeća

Predsednik Mehanizma za međunarodne sudove Teodor/Theodor Meron uvažio je zahtev odbrane da se Momir Nikolić pusti na prevremenu slobodu iz zatvora u Finskoj. Odluka je doneta 14. marta prošle godine i do sada je bila poverljiva.

Momir Nikolić je tokom rata u BiH bio bezbednjak Bratunačke brigade vojske bosanskih Srba i kao takav, po optužnici, aktivno učestvovao u organizaciji masovnih ubistava zarobljenih srebreničkih muškaraca i dečaka u julu 1995. godine. Uhapšen je u aprilu 2002, a u maju naredne godine priznao je krivicu za učešće u zločinima nad stanovništvom Srebrenice i osuđen prvostepenom presudom na 27 godina zatvora, koja je u žalbenom postupku smanjena na 20-godišnju kaznu. Svedočio je u više predmeta protiv svojih ratnih komandanata i saboraca, ali je njegov iskaz uvek uziman sa rezervom jer je u samom priznanju "preterao" i prihvatio krivicu za stvari u kojima nije učestvovao, a zatim te navode povukao.

Običaj da se haški osuđenici puštaju nakon dve trećine odslužene kazne u slučaju Momira Nikolića nije u potpunosti ispoštovan – pušten je, naime, nakon skoro 12 umesto nešto više od 13 godina zatvora. Prevagnuli su, očito, drugi razlozi od kojih je tek jedan javno saopšten i odnosi se na njegovo dobro vladanje u zatvoru, a ostali su zbog osetljivosti statusa pokajnika Nikolića redigovani. Jedino što se može shvatiti jeste da je uvažena i njegova odluka da dobrovoljno svedoči u drugim predmetima.

U zasebnom dokumentu predsednik Meron je odlučio da se još jedan srebrenički osuđenik – pukovnik Ljubiša Beara, koji je 1995. godine bio načelnik bezbednosti u Glavnom štabu VRS – uputi na služenje doživotne kazne zatvora u Nemačku. Tamo se već nalazi njegov kolega sa optuženičke klupe, bezbednjak Drinskog korpusa Vujadin Popović, koji je u istom predmetu zbog istih zločina, uključujući genocid, osuđen na istu zatvorsku kaznu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 691

SJEDINJENE DRŽAVE: Šta je bilo u glavama vođa na Palama i u Beogradu i Kninu?
USAGLAŠENA ČINJENICA: Sve je isto, samo što svi starimo
ROK TRAJANJA: Kako se ostvarilo alarmantno upozorenje sudije Žorde iz 2001. godine