Home"MORAM IĆI, I TAKO SAM MRTAV"
Svedok optužbe na suđenju Milanu Martiću opisao kako je preživeo streljanje u Bruškoj kada je ubijeno devet hrvatskih i jedan srpski civil, a za šta su, prema optužnici, odgovorni pripadnici "Martićeve milicije"

Ante Marinović, svjedok optužbe na suđenju Milanu Martiću pokazuje ožiljke od ranjavanjaAnte Marinović, svjedok optužbe na suđenju Milanu Martiću pokazuje ožiljke od ranjavanja

Ante Marinović je 21. decembra 1991. godine preživeo streljanje u selu Bruška, u zaleđu Zadra, i danas je na suđenju Milanu Martiću svedočio o tom zločinu u kojem je ubijeno deset civila među kojima i njegov brat i otac. Među ubijenima je bilo devet Hrvata, svi sa prezimenom Marinović, i jedan Srbin – Sveto Drača. U optužnici se navodi da su za zločin odgovorni pripadnici "Martićeve milicije".

Svedok je opisao da su tog dana on, njegov otac, brat, rođak i Stevo Drača sedeli u porodičnoj kući i igrali karte kada su u kuću upala tri čoveka sa puškama i u maskirnim uniformama sa napisom "Milicija Krajine." Naredili su im da izađu i poređali ih ispred zida kuće. Kada su zapucali, svedočio je Marinović, njegov rođak i Sveto Drča su počeli da beže, a on, otac i brat su pokošeni rafalom pali na travu.

Nakon nekog vremena, Marinović se osvestio i pored sebe video mrtve oca i brata. Iako je sa sedam metaka pogođen u ruku, kuk i grudi, ustao je i krenuo ka kući. Na izlazu iz dvorišta, opisao je, ležala su nepomična tela njegovog rođaka i prijatelja Svete Drače.

"Moram ići, ionako sam mrtav", rekao je svojoj snaji koja je ostala u kući. Presvukao se i uputio ka susednom selu u kojem je imao rođake Srbe. Odatle je kolima hitne pomoći prevezen u benkovačku, pa u kninsku bolnicu gde je operisan i lečen desetak dana. U istoj bolnici ležala je i Jasna Denona, za koju je saznao da je ranjena iste večeri nedaleko od njegove kuće i da je tada ubijeno još šestoro Marinovića.

Svedok je tvrdio da su Hrvati iz Bruške pre zločina od 21. decembra 1991. bili pod stalnim pritiskom uniformisanih i naoružanih Srba koji su dolazili u njihovo selo i govorili im da će morati da odu jer je to "srpska zemlja" na kojoj za "ustaše nema mesta". "Napali su nas samo zato što smo Hrvati", rekao je on.

Tokom svedočenja Jasne Denone koja je bila svedok ubistva šestoro Maritinovića, branilac Milana Martića je sugerisao da je motiv ovih ubistava "bezobrirna osveta" izvesnog "Kljake iz susednog sela" koji je u sukobu sa jednim od Marinovića ostao bez prsta. Tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja branioci nisu pominjali takav scenario, već su ubistvo u Bruškoj nastojali da prikažu kao izolovani incident, insistirajući na tome da su svedoku nakon ranjavanja pomoć pružali Srbi iz susednih sela, kao i srpski lekari u kninskoj bolnici.

Posle Ante Marinovića, optužba je počela saslušavanje zaštićenog svedoka sa pseudonimom MM-038 čije je svedočenje u potpunosti zatvoreno za javnost.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 270

POOŠTRENA ILI UBLAŽENA KAZNA: 40 godina umesto doživotnog zatvora
LENJIN I DRAŽA U BRČKOM: Četnici i proleteri na istom zadatku
PREŽIVELI IZ OVČARE: Kako su srpski teritorijalci spasili "zengu" od četnika
BAZA ZLOČINA: Svjedočenje žrtava Martićeve milicije
IZVINJENJE SVEDOKU: Razrešen "incident u kupatilu"