HomeODGOVOR TUŽILASTVA PERIŠIĆU: "KONAČNOST" PRESUDE NIJE APSOLUTNA
Tužilaštvo odgovara na podnesak odbrane koja traži odbacivanje zahteva za preispitivanje oslobađajuće presude Momčilu Perišiću pozivajući se na njenu "konačnost i izvesnost". Pravo na "konačnost" presude nije "apsolutno" i ne sme da "zaseni očitu nepravdu" koja je naneta žrtvama zločina u Sarajevu i Srebrenici, tvrdi tužilaštvo

Serge Brammertz, glavni tužilac u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu JugoslavijuSerge Brammertz, glavni tužilac u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju

Argumenti odbrane ne umanjuju potrebu za preispitivanjem oslobađajuće presude bivšem načelniku generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, navodi tužilaštvo u podnesku kojim dodatno potkrepljuje svoj zahtev da se preispita zaključak Žalbenog veća o standardu "konkretne usmerenosti" kao neophodnom elementu pomaganja i podržavanja zločina.

Tužilaštvo je ukazalo da je preispitivanje neophodno zbog "izuzetne prirode" ovog slučaja i zahteva da se spreči očito neostvarivanje pravde za žrtve zločina koje je Vojska Republike Srpske počinila u Sarajevu i Srebrenici. Perišić je najpre proglašen krivim za pomaganje i podržavanje tih zločina i osuđen na kaznu od 27 godina zatvora a potom je u žalbenom postupku oslobođen odgovornosti uz obrazloženje da njegove radnje nisu bile usmerene na pomaganje i podržavanje zločina već podršku legitimnim ratnim naporima VRS.

Odgovarajući na tvrdnje odbrane da se tužilaštvo poziva na već iznete argumente iz pretresnog i žalbenog postupka, glavni tužilac Serž Bramerc/Serge Brammertz podseća da je nepunih godinu dana nakon presude Perišiću, Žalbeno veće u predmetu kosovske četvorke "jasno" odbacilo sporni pravni standard i vratilo se praksi koja je bila važeća pre sporne presude. Sudska praksa potvrđuje da "konkretna usmerenost" nije uslov za osudu za pomaganje i podržavanje zločina, navodi se u podnesku koji, takođe odbacuje argument odbrane da je reč o sukobljenim mišljenjima dva žalbena veća.

Glavni argument odbrane protiv preispitivanja je Perišićevo pravo na "izvesnost i konačnost"'oslobađajuće presude. Tužilaštvo ukazuje da pravo na "konačnost" presude nije "apsolutno" navodeći kao primer član Statuta koji dozvoljava stranama da traže reviziju presude u situaciji kada postoji nova činjenica od odlučujućeg značaja za konačnu odluku.

Tužilaštvo primećuje da Perišićevo pravo na "konačnost" presude ne sme da "zaseni očitu nepravdu" koja je naneta žrtvama zločina u Sarajevu i Srebrenici. Mandat Tribunala je da obezbedi ostvarenje pravde u bivšoj Jugoslaviji, uključujući pravdu za žrtve, a zadatak tužilaštva da deluje "u ime i u interesu žrtava počinjenih zločina", navodi se u podnesku. Ako Žalbeno veće ostane pri svojoj presudi, ispunjenje Tribunalovog mandata će, smatra tužilaštvo, biti ozbiljno ugroženo. Žalbeno veće zato treba da preispita Perišićevu presudu kako bi obezbedilo ostvarenje pravde i uspostavljanje ravnoteže između Perišićevih prava i prava žrtava, zaključuje tužilaštvo.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 618

KARADŽIĆEV "BISER": Tajne iz podruma sarajevske Narodne banke
IMA DOKAZA: Goran Hadžić će imati šta da osporava
VELIKODUŠNOST: Kako su "Medeni" i "Njunjo" otvorili kafiće u Sanskom Mostu
DOBROVOLJNI ODLASCI: Sloboda kretanja pod policijskom pratnjom
KRAJ PRIČE: Neočekivani obrt u slučaju Radovana Karadžića