HomeMILAN LUKIĆ PREBAČEN U ZATVOR U ESTONIJI
Milan Lukić, proglašen krivim za zločine nad višegradskim Muslimanima i osuđen na kaznu doživotnog zatvora, prebačen je na izdržavanje kazne u zatvor u Estoniji

Zgrada zatvora Tartu u EstonijiZgrada zatvora Tartu u Estoniji

Milan Lukić, osuđen pred Tribunalom na kaznu doživotnog zatvora, prebačen je juče na izdržavanje kazne u zatvor u Estoniji, saopštio je Mehanizam za međunarodne krivične sudove.

Kaznu doživotnog zatvora prvostepeno veće je izreklo Milanu Lukiću u julu 2009. godine, a tu presudu je potvrdilo i Žalbeno veće u decembru 2012. godine. Proglašen je krivim za ubistvo više od sto žena, dece i staraca spaljivanjem u dve "žive lomače" u višegradskoj Pionirskoj ulici i naselju Bikavac, u junu 1992. godine. Pored toga, proglašen je krivim i za streljanje dve grupe muškaraca i ubistvo Muslimanke Hajre Korić. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Pre nego što je prebačen u Estoniju, Milan Lukić je podneo zahtev za reviziju pravosnažne presude nudeći iskaze četvoro svedoka koji će, navodno, svedočiti o novim činjenicama i potvrditi da nije bio prisutan ni na jednoj od lokacija incidenata za koje je proglašen krivim. On se i tokom prvostepenog postupka branio alibijem, ali su sudije odbacile iskaze svedoka kojima je to dokazivao.

Prema izjavi portparola estonskog Ministarstva pravde koju prenosi Baltički novinski servis (BNS), Milan Lukić će kaznu izdržavati u zatvoru Tartu - jednoj od najnovijih i najmodernijih ustanova te vrste u Evropi. Lukić je, inače, treći haški osuđenik koji kaznu izdržava u Estoniji, gde se već nalaze Milan Martić, bivši predsednik Republike Srpske Krajine osuđen na 35 i Dragoljub Milošević, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, osuđen na 29 godina zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 617

PREMIJERA: Izvedba "Gorskog vijenca" u tribunalovoj sudnici
POVERLJIVO: Osujećen pokušaj da se nepročitana Mladićeva izjava uvede u sudski spis
POVRATAK U HAG: Mitar Rašević od optuženičke do klupe za svjedoke
ODLAZAK IZ HAGA: Milan Lukić od pritvora Tribunala do zatvora u Estoniji