HomeMOŽE LI MILUTINOVIĆ NA SLOBODI ČEKATI POČETAK SUDJENJA ?
Pred Raspravnim vijećem održana rasprava o privremenom puštanju bivšeg predsjednika Srbije na slobodu. Obrana ističe da se optuženi dobrovoljno predao prošle godine, nakon što je odigrao važnu ulogu u demokratskoj tranziciji u Srbiji. Rasprava će se nastaviti sutra

Milan Milutinović u sudnici TribunalaMilan Milutinović u sudnici Tribunala

Bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović traži od Haškog tribunala da ga privremeno oslobodi do početka sudjenja za zločine na Kosovu, iznoseći pri tom svoje lične garancije, kao i garancije vlade Srbije i Crne Gore da će se vratiti u Hag čim to Tribunal zatraži.

Na saslušanju pred Raspravnim vijećem koje vodi predmet protiv Milutinovića i suoptuženih Nikole Šainovića i Dragoljuba Ojdanića, advokat John/Džon Livingston danas je isticao kako se, za razliku od dvojice suoptuženika, Milutinović dobrovoljno predao Tribunalu čim je istekao njegov predsjednički mandat. Premda tužitelji, koji se protive privremenom oslobadjanju, navode kako je Milutinović skoro četiri godine izbjegavao predaju, obrana tvrdi da ga je u tom periodu trebala njegova zemlja gdje je odigrao važnu ulogu u demokratskom prijenosu vlasti.

Primjedbu tužitelja da bi moglo biti sklono privremenom oslobadjanju Milutinovića ako bi on potpunije suradjivao, obrana smatra neprikladnom navodeći da suradnja s optužbom nije preduvjet za privremeno oslobadjanje optuženih - s čim se složilo i raspravno vijeće.

Milutinovićev britanski advokat nadalje navodi da suci ne trebaju strahovati da će Milutinović izbjegavati povratak u pritvor iz straha od visoke kazne. Obrana, naime, kaže da je njegov položaj, premda visok, bio više "simbolične" prirode. Pri tom je Livingston citirao svjedoka optužbe sa sudjenja Slobodanu Miloševiću, Ratomira Tanića, koji je svjedočio da je Milutinović "bio potreban za de iure strukturu, dok je Milošević vodio Srbiju i Jugoslaviju."

Garancije da će optuženi biti pod nadzorom i da će biti vraćen u Hag čim to sud zatraži u ime državne zajednice Srbije i Crne Gore sucima je iznio predstavnik ambasade SCG Slavoljub Carić. Tužitelj će u petak zaključiti iznošenje svojih argumenata kojima se suprotstavlja privremenom oslobadjanju Milutinovića. (kraj)Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 145

OBRT U SLUČAJU SREBRENICA: Momir Nikolić priznao krivicu za progone
ZAJEDNIČKI ZLOČINAČKI PODUHVAT: Optužnica protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića
DOŽIVOTNI ZATVOR ILI SLOBODA?: Završeno suđenje za granatiranje Sarajeva i terorisanje Sarajlija
OPTUŽENI NA KLUPI ZA SVEDOKE: Ko je doveo "Sive vukove" u Bosanski Šamac
GRAĐANSKI RAT U SUSEDNOJ DRŽAVI: Da li su se u Bosni pobili, ili su pobijeni?