HomeGENERAL NEMA KOME DA KOMANDUJE
Iskazom svog drugog svedoka Zdravko Tolimir, nastoji da dokaže kako na mestu pomoćnika komandanta Glavnog štaba VRS nije imao ovlašćenja da izdaje naređenja te se ne može smatrati odgovornim za navode optužnice koja ga tereti za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi julu 1995. godine

Petar Škrbić, svjedok odbrane Tolimira Petar Škrbić, svjedok odbrane Tolimira

Penzionisani general Petar Škrbić, drugi svedok odbrane Zdravka Tolimira, započeo je vojnu karijeru u JNA, 1993. godine se priključio Vojsci Republike Srpske, a početkom 1997. se vratio u, tada preimenovanu, Vojsku Jugoslavije, gde je i penzionisan. Sa optuženim generalom je u Glavnom štabu VRS proveo oko dve i po godine - od jula 1994. do kraja 1996. Obojica su bili Mladićevi pomoćnici - Tolimir za obaveštajno bezbednosne poslove, Škrbić za organizacijsko mobilizacijske i personalne.

Sa iskustvom nastavnika Visoke vojne škole u Beogradu i na mestu na kojem se nalazio u Glavnom štabu VRS, Škrbić je prema Tolimirovom objašnjenju, osoba koja najbolje može objasniti strukturu i sastav Glavnog štaba VRS i naročito odnose različitih organizacionih jedinica u komandnom lancu VRS.

Škrbić je potvrdio do sada više puta isticanu tezu odbrane da je u Glavnom štabu VRS pravo da komanduje imao isključivo komandant Mladić, te da je funkcija njegovih pomoćnika bila "rukovođenje i kontrola", a ne komandovanje. Dobar deo današnje rasprave potrošen je na pitanje prevoda ovih termina budući da su pojmovi rukovođenje i kontrola u engleskom jeziku prevođenim istim terminom. Prema svedoku, pomoćnici komandanta, uključujući i Tolimira, nisu prema pravilu službe mogli da izdaju naređenja već samo predloge komandantu, a uputstva i smernice podređenima.

Pred kraj današnje rasprave Škrbić je, na pitanje optuženog, potvrdio da je 12. jula 1995. godine sastavio telegram Ministarstvu odbrane RS sa zahtevom da se "hitno mobiliše 50 autobusa" za potrebe vojske. Telegram je sastavio na osnovu naređenja koje mu je preneto telefonom ali se ne seća s kim je tačno razgovarao. Međutim, na pitanje predsedavajućeg sudije da li misli da je naređenje izdao general Mladić, svedok je potvrdno odgovorio.

Teza tužilaštva je, inače, da se radi o autobusima za deportaciju žena i dece iz Potočara koja je počela12. jula 1995. godine, kao i za transport zarobljenih muškaraca koji su kasnije pogubljeni. Tolimir glavno ispitivanje svog drugog svedoka nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 529

KRIVIČNI ASPEKT RATA: Šta je Jean-Rene Ruez istraživao u Srebrenici
"ILEGALNO ISELJAVANJE": Zašto Muslimani odlaze i kad im je dobro?
NEPOŠTOVANJE SUDA: Rađe u zatvor nego na klupu za svjedoka
ORUŽJE RATA: Premijera filma o seksualnom nasilju