HomeRATNI PREDSEDNIK OPŠTINE SOKOLAC OPTUŽEN ZA NEPOŠTOVANJE SUDA
U Tribunalu saopšteno da je Milan Tupajić, ratni predsednik Kriznog štaba i srpske opštine Sokolac, na osnovu optužnice za nepoštovanje suda uhapšen u BiH i čeka izručenje u Hag

Milan Tupajić, svjedok na suđenju KrajišnikuMilan Tupajić, svjedok na suđenju Krajišniku

Milan Tupajić, bivši predsednik Kriznog štaba i predsednik opštine Sokolac optužen je za nepoštovanje suda – saopšteno je danas u Tribunalu. Tupajić je odbio da se pojavi kao svedok tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću uprkos dva obavezujuća naloga Pretresnog veća.

U poverljivom optužnom nalogu od 30. novembra 2011. godine, sa kojeg je danas skinut pečat Tribunala, navodi se da je Pretresno veće23. septembra i 3. novembra ove godine izdalo obavezujuće naloge za svedočenje, o kojima je Tupajić obavešten 5. oktobra i 8. novembra. Objašnjeno mu je da ga ti nalozi obavezuju da se pojavi pred Tribunalom ili da u suprotnom navede validne razloge zašto nije u mogućnosti da to uradi. Obzirom da se nije pojavio u sudnici niti ponudio opravdanje za to, Tupajić je optužen za "svesno i hotimično ometanje pravde".

Nalog za hapšenje izdat je 30. novembra, a "bosanske vlasti" su – kako se navodi u saopštenju Tribunala - Tupajića uhapsile u utorak 13. decembra i trenutno pripremaju njegov transfer u Pritvorsku jedinicu UN u Sheveningenu/Scheveningen. Datum njegovog prvog pojavljivanja pred sudijama biće objavljen naknadno.

Tupajić je 2005. godine svedočio na poziv optužbe na suđenju Momčilu Krajišniku. Tada je potvrdio da je SDS u Sokolcu i drugim opštinama primao upute od Glavnog odbora stranke, na čijem je čelu bio Radovan Karadžić. Naveo je i da su se "Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik izdvajali po uticaju i autoritetu" u SDS i Republici Srpskoj i potvrdio da su obojica javno spominjali strateški cilj razdvajanja naroda. Govoreći o napadima na bošnjačka sela u okolini Sokoca, Tupajić je odgovornost prebacivao na pripadnike VRS tvrdeći da "nema informacija" da im je u tome pomagala i policija RS.

Tokom iskaza na suđenju Krajišniku Tupajić je "prvi put javno progovorio" o masakru "o kojem se u RS do tada nije govorilo i malo se znalo". U maju 1992. godine su na Ravnoj Romaniji pronađeni leševi 37 ubijenih Bošnjaka. Naložio je da se sahrane na licu mesta i da se sanira teren. Kasnije je, kako je rekao, zaključio da su to mogli biti ljudi odvedeni iz sarajevskog naselja Nedžarići.

Po završetku rata, od 1996. do 2004., Tupajić je bio i predsednik poslaničkog kluba SDS u Skupštini RS, odakle je smenjen intervencijom Visokog predstavnika.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 525

OBRAZAC RAZARANJA: Zvonici i minareti na meti
STANIŠIĆ I / ILI KARADŽIĆ: Da li je Arkan pozvan ili poslat u Bosnu
NEVOLJNI SVJEDOK: Prvo pojavljivanje Milana Tupajića
RETROSPEKTIVA 2011: Događaji godine u Haškom tribunalu