HomeTUTA OSUĐEN NA 20, A ŠTELA NA 18 GODINA ZATVORA
Prvostupanjskom presudom, Mladen Naletilić i Vinko Martinović su proglašeni krivima za protjerivanja mostarskih Bošnjaka, zlostavljanje zatočenika, protupravni rad i druge zločine - Sukob u Hercegovini bio je medjunarodnog karaktera zbog "duboke umiješanosti Franje Tudjmana"

Mladen Naletilić Tuta u sudnici TribunalaMladen Naletilić Tuta u sudnici Tribunala

Mladen Naletilić Tuta (56) proglašen je danas krivim po osam točaka optužnice i osudjen je na 20 godina zatvora, dok je suoptuženi Vinko Martinović Štela (39) proglašen krivim po devet točaka i osudjen na 18 godina zatvora.

U prvoj presudi koja se bavila zločinima počinjenim u području Mostara, suci Liu Daqun/Daćun, Maureen Clark/Morin Klark i Fatoumata Diarra/Fatumata Diara proglasili su optužene krivima za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

Tuta, bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne (KB), i Štela, zapovjednik anti-terorističke jedinice pod kontrolom KB, proglašeni su krivim za progone Bošnjaka u Mostaru i okolici 1993. godine. U slučaju Tute, ti zločini uključuju mučenje, nanošenje teških patnji i povreda, protupravni rad, bezobzirano razaranje koje nije opravdano vojnom nužnošću, pljačku javne i privatne imovine i protupravno premještanje bošnjačkih civila. Ti su zločini izvršeni u gradu Mostaru, u Širokom Brijegu, na Heliodromu, te selima Sovići i Doljani. Štela je uz protupravni rad, nanošenje teških patnji i nečovječno postupanje, te uz protupravno premještanje civilnog stanovništva Mostara, proglašen krivim i za ubojstvo. Zločini za koje je proglašen krivim izvršeni su većim dijelom na liniji fronte u Mostaru.

Vijeće je naglasilo da je, zbog umiješanosti Hrvatske, sukob izmedju Hrvata i Bošnjaka u Hercegovini bio medjunarodnog karaktera. Oslanjajući se na transkripte iz ureda bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tudjmana, kao i na svjedočenja o prisustvu HV u Hercegovini, vijeće je zaključilo da su "dokazi nedvosmisleni o tome da je Tudjman bio duboko umiješan u djelovanje Herceg-Bosne, HVO-a i u sukob u Bosni i Hercegovini". U sukobu medjunarodnog karaktera sudionici su obavezni poštivati specifične Ženevske konvencija o zaštiti civila i ratnih zarobljenika.

Premda je Tuta oslobodjen odgovornosti po devet, a Štela po osam točaka optužnice, vijeće je naglasilo da su djela za koja su proglašeni krivima vrlo teška, dok su kao dodatne otežavajuće okolnosti naveli njihov zapovjedni položaj, kao i činjenicu da se nisu dobrovoljno predali Tribunalu.

Štelin odvjetnik Branko Šerić već je najavio žalbu na presudu i kaznu. Strane imaju rok od 15 dana za formalnu najavu žalbi na prvostupanjske presude.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 141

TUTA 20 - ŠTELA 18: Prva presuda za zločine u Mostaru
"ODJECI I REAGOVANJA": Milošević brani porodicu od "odmazde" tužilaštva
IZJAŠNJAVANJE RADOVANA STANKOVIĆA: Kako je "Raša" branio Veliku Srbiju
IZDRŽAVANJE KAZNE: Zatvori visokog standarda za haške osuđenike