HomePRESUDA TUTI I ŠTELI 31. MARTA
Suci su odbili zahtjev Mladena Naletilića za razmatranje novih dokaza i zakazali - jednom odgodjeno - izricanje presude za zločine u području Mostara za 31. mart - Tužiteljstvo ne može potvrditi koliko će se budućih optužnica odnositi na gradjane Srbije, ili na bilo koje druge zemlje bivše Jugoslavije

Mladen Naletilić Tuta u sudnici TribunalaMladen Naletilić Tuta u sudnici Tribunala

Sudsko vijeće koje vodi postupak za zločine u Mostaru odbilo je zahtjev optuženog Mladena Naletilića Tute za razmatranjem novih dokaza i zakazalo izricanje presude za 31. mart, rekao je glasnogovornik Tribunala Jim Landale/Džim Lendejl na konferenciji za novinare.

Presuda bivšem zapovjedniku Kažnjeničke bojne HVO Mladenu Naletiliću i njegovom podredjenom Vinku Martinoviću trebala je biti izrečena 24. marta, ali je odgodjena zbog tvrdnji Tutine obrane da postoje novi dokazi koji su oslobadjajući za njihovog klijenta. Na raspravi pred sudskim vijećem prošlog tjedna, obrana je navela da bilješke sa sastanaka HVO u selu Sovići - koje je tužitelj predao obrani ovog mjeseca – oslobadjaju Tutu odgovornosti za napad na civilno stanovništvo tog sela. Medjutim, obrana nije uvjerila vijeće u "oslobadjajući" karakter spomenutih bilješki. Činjenica da se zapovjednik Kažnjeničke bojne ne spominje u tim dokumentima - kako je primijetila sutkinja Maureen Clark/Morin Klark - "sama po sebi ništa ne dokazuje". Tuta je, izmedju ostalog, optužen za maltretiranje zatočenika i uništenje bošnjačkih kuća u Sovićima.

Na današnjoj konferenciji za novinare glasnogovornica Ureda tužitelja Florence Hartmann/Florans Artman je zamoljena da prokomentira izjavu Gorana Svilanovića, ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, da Beograd "očekuje šest ili sedam novih haških optužnica". Hartmann je primijetila da tužiteljstvo vodi nove istrage, što nije novost, ali da se još ne zna koliko optužnica će se odnositi na gradjane Srbije. "Tužiteljstvo do 2004. treba završiti svoje istrage koje bi mogle rezultirati s približno 35 novih optužnica. Ne mogu nagadjati koliko njih će se odnositi na Srbiju, koliko na Hrvatsku, Bosnu ili druga područja bivše Jugoslavije", rekla je Hartmann. U skladu s dosadašnjom praksom tribunala, neke od novih optužnica će biti "zapečaćene" ako tužiteljstvo procjeni da će na taj način ubrzati privodjenje optuženih.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 140

HOTIMIČNO: Vojislav Šešelj se izjasnio o 14 točaka optužnice
ŠAINOVIĆ I OJDANIĆ: Novi zahtev - stare garancije nove države
JAČA DOZA: Terapija za nastavak suđenja Slobodanu Miloševiću
UPRAVNIK LOGORA TRNOPOLJE: Svedok suda - osumnjičeni tužilaštva
SREBRENICA - DRUGO SUĐENJE: 146 svjedoka za 7.000 žrtava genocida
PREPOZNAVANJE: Zašto se tužiocu ne dopada Mrđina brada