HomeZAPOVJEDNICI SUDJELOVALI U UBIJANJU
Svjedoci tužitelja terete optužene zapovjednike iz logora Keraterm da su sudjelovali u ubojstvima zatočenika, umjesto da počinioce spriječe i kazne

Duško Sikirica i podređeni mu stražari u Keratermu, ne samo da nisu spriječili i kaznili počinitelje masakra nad oko 150 zatočenika u tom prijedorskom logoru, već su nakon masakra sudjelovali u ubijanju preživjelih iz sobe 3, svjedočili su danas bivši zatočenici koje je tužitelj pozvao kao svjedoke na suđenju Sikirici i dvojici vođa stražarskih smjena Damiru Došenu i Draganu Kolundžiji.

Većina bošnjačkih muškaraca zatvorenih u zloglasnoj sobi broj 3, su ubijeni. Radilo se, prema svjedočenjima, o 250 do 350 ljudi uhapšenih nakon što su srpski vojnici zauzeli područje Brda gdje su im Bošnjaci u julu 1992. pružili oružani otpor. Zbog toga su u Keratermu imali "specijalni tretman", kazali su svjedoci.

Prema iskazima preživjelih iz te grupe kao i drugih bivših zatočenika, preko stotinu je ubijeno u noći 24. jula 1992. kad su vojnici otvorili mitraljesku paljbu na tu prostoriju. Dio je pogubljen u danima nakon tog masakra, dok su ostali početkom avgusta, kad se zatvarao Keraterm, odvezeni u Omarsku i otada više nisu viđeni.

Svjedok zaštićen pod pseudonimom "R" bio je u velikoj grupi zatočenika dovedenih s područja Brda u sobu broj 3 krajem jula 1992. Opisao je kako je zbog bojnog otrova ubačenog u tu sobu nastala panika, a nakon toga je počela paljba na zatočenike: "Pomislio sam na ženu i djecu i izgubio svijest...Kad sam se probudio, vidio sam leš do leša, iznosili su ih van."

Po principu zapovjedne odgovornosti za taj je zločin optužen Duško Sikirica, za kojeg se navodi da je bio komandant Keraterma, te Dragan Kolundžija, vođa stražarske smjene u vrijeme masakra.

Preživjeli iz sobe 3 su izvedeni i ležali su više sati na zemlji dok su ih stražari tukli. "Kad je došao red na mene, uslijedio je udarac drvenom palicom, drugi udarac sam izbjegao... pogledao sam, bio je to Sikirica", ispričao je svjedok "R". Kasnije je, kako je izjavio, iz sobe 3 ponovno čuo krike zatočenika, rafale i pojedinačne metke.

Treći optuženik na ovom suđenju, Damir Došen, vodio je stražarsku smjenu koja je radila ujutro nakon masakra. Bivši zatočenik, zaštićen pod pseudonimom "V", ispričao je da ga je "Kajin" (nadimak za optuženog Došena) tog jutra prozvao da sakuplja leševe ubijenih. "Odjednom se čuo jauk iz toaletu, Kajin je izvadio pištolj i s jednim stražarom ušao u WC. Čuo se metak, Kajin je izašao i vratio pištolj u futrolu rekavši da u toaletu imamo još jednog", ispričao je svjedok "V".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 56

SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Svedočenja očevidaca zločina
SUĐENJE MILORADU KRNOJELCU: Ko je bio odgovoran za zatočenike fočanskog KP Doma?
SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ: Optužba pobija dokaze odbrane
TRIBUNAL: Branitelji traže više para za obranu svojih klijenata