HomeED VULLIAMY SVJEDOČIO O ZLOČINIMA U KERATERMU
Optužba je danas zaključila svoj dokazni postupak svjedočenjem britanskog novinara koji je 1992. boravio u Prijedoru i pisao o tamošnjim logorima

Edward Vulliamy, svjedok na suđenju Milomiru StakićuEdward Vulliamy, svjedok na suđenju Milomiru Stakiću

Svjedočenjem Eda Vulliamya/Vulijamija, britanskog novinara koji je 1992. godine boravio u Prijedoru i pisao o tamošnjim logorima, danas je zaključen dokazni postupak tužitelja na suđenju za zločine u Keratermu.

Vulliamy, bivši dopisnik "The Guardiana" iz Hrvatske i Bosne, dosad je svjedočio na tri haška suđenja, od kojih su se dva bavila događajima u Prijedoru. Stoga na suđenju za Keraterm on nije ponavljao prethodne iskaze već je kao dokaz uvedeno njegovo svjedočenje sa suđenja Milanu Kovačeviću, bivšem potpredsjedniku Kriznog štaba u Prijedoru.

Novinar je tada svjedočio da su mu izgladnjeli zatočenici, koje je početkom avgusta 1992. vidio u Trnopolju, ispričali da su došli iz Keraterma i da se u tom logoru dogodio "strašan masakr". Kovačević je u jednom kasnijem intervjuu, naveo je Vulliamy, priznao da je u Prijedoru došlo do "kolektivnog ludila" i da su logori "bili zamišljeni kao prihvatni centri, ali su se pretvorili u nešto drugo".

Na temelju tog dokaznog materijala, britanskog je novinara danas ispitivao Michael Greeves/Majkl Grivz, advokat Duška Sikirice, optuženog da je kao bivši komandant Keraterma odgovoran za genocid. Advokat je nastojao dokazati da ovaj svjedok ima ograničena saznanja o Keratermu, jer je on njemu "samo čuo, a nije ni pokušao da ga posjeti".

Vulliamy je bio posljednji svjedok u dokaznom postupku protiv Sikirice i dvojice vođa stražarskih smjena u Keratermu, Damira Došena i Dragana Kolundžije. Od ukupno 34 svjedoka optužbe izvedenih od početka suđenja u martu, najviše njih bili su bivši zatočenici Keraterma koji su opisali premlaćivanja i pojedinačna ubojstava, kao i masovnu likvidaciju više od stotinu zatočenika s područja Brda, koja je izvršena u sobi broj "3" krajem jula 1992.

Obrana, koja osporava odgovornost trojice optuženika za te zločine, započet će izvođenje svojih dokaza 27. juna, a završetak ovog dijela sudskog procesa očekuje se tek nakon ljetne pauze, sredinom septembra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 57

SUĐENJE GENERALU KRSTIĆU: Karika koja je nedostajala u lancu dokaza
SUĐENJE MILORADU KRNOJELCU: Bratska odbrana optuženog upravnika fočanskog KP doma
SUĐENJE ZA ZLOČINE U PRIJEDORSKIM LOGORIMA: Svedočenje britanskog novinara koji je svetu otkrio prijedorske logore
TRIBUNAL: Haško tužilaštvo traži punu saradnju Beograda, sa zakonom ili bez njega