HomeSENSE SAZNAJE: BULATOVIĆ BIO POD ISTRAGOM
Potvrđujući, u ekskluzivnoj izjavi agenciji SENSE, da je ubijeni ministar odbrane SRJ bio pod istragom zbog moguće uloge u kosovskim zločinima, zamenik glavnog tužioca Haškog tribunala Grejem Bluit ukazao kako će se to "odraziti u nekoj od budućih optužnica u kojoj će Bulatović biti imenovan kao saučesnik, kao što će pokojni predsednik Tuđman biti imenovan kao saučesnik u optužnicama za zločine počinjene u Hrvatskoj"

Pavle Bulatović, ubijeni ministar odbrane SR Jugoslavije, bio je pod istragom Haškog tribunala zbog moguće uloge u zločinima koji su 1998. i 1999. izvršeni na Kosovu - potvrdio je danas agenciji SENSE zamenik glavnog tužioca Grejem Bluit/Graham Blewitt. Odbacujući kao neosnovane tvrdnje pojedinih crnogorskih medija da je protiv Pavla Bulatovića već podignuta tzv. zapečaćena optužnica, zbog nekih drugih događaja koji su se odigrali tokom njegovog sedmogodišnjeg ministarskog mandata, Bluit je istakao kako je "moguće da bi on bio uključen u drugu rundu kosovskih optužnica", nakon što su u "prvoj rundi" optuženi predsednik Milošević i četvorica njegovih bliskih saradnika. To će se, dodao je zamenik haškog tužioca, "odraziti u nekoj od budućih optužnica u kojoj će Bulatović biti imenovan kao saučesnik, kao što će i pokojni predsednik Tuđman biti imenovan kao saučesnik u optužnicama za zločine počinjene u Hrvatskoj".

U razmaku od samo tri sedmice, ubistvo Pavla Bulatovića je druga nasilna smrt ličnosti od "posebnog interesa" za tužilaštvo Haškog tribunala. Povodom spekulacija da Željko Ražnatović Arkan "možda i nije mrtav", Grejem Bluit priznaje da tužilaštvo ne raspolaže definitivnim dokazima o njegovoj smrti i da, barem trenutno, nema načina da to pouzdano utvrdi. Nada se, međutim, da će u budućnosti biti u stanju da to utvrdi uz pomoć DNA uzoraka. A do tada se, priznaje zamenik glavnog tužioca, "ne može isključiti ništa".

Pre Bulatovića i Ražnatovića, u Srbiji je stradala barem još jedna ličnost od "posebnog interesa" za haško tužilaštvo. Avgusta 1998. u Kragujevcu je ubijen Slobodan Miljković, zvani "Lugar", optužen za etničko čišćenje Bosanskog Šamca. Zanimljivo je da je i njega, kao navodno i Arkana, ubio policajac van službene dužnosti. Bluit, međutim, ne želi da spekuliše da li se radi o pukoj koincidenciji, tj. slučajnosti, ili o određenom "obrascu" uklanjanja ličnosti od "posebnog interesa" za haško tužilaštvo. Biće, otuda, zanimljivo videti da li će i ubistvo Pavla Bulatovića biti pripisano nekom bivšem ili aktuelnom policajcu van službene dužnosti.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm