HomeSUĐENJE ĐORĐEVIĆU POČINJE 27. JANUARA
Suđenje Vlastimiru "Rođi" Đorđeviću, bivšem načelniku Resora javne bezbednosti i pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Srbije, počeće 27. januara 2009. godine. Optužba najavila 115 svedoka

Vlastimir Đorđević u sudnici TribunalaVlastimir Đorđević u sudnici Tribunala

Predsedavajući sudija Parker je na današnjoj predraspravnoj konferenciji najavio da će suđenje Vlastimiru "Rođi" Đorđeviću, bivšem načelniku Resora javne bezbednosti i pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Srbije optuženom za zločine nad kosovskim Albancima, početi 27. januara sledeće godine.

Očekuje se da tužilac tada održi uvodnu reč i počne sa ispitivanjem prvih svedoka. Zbog gustog rasporeda suđenja u Tribunalu, rekao je sudija Parker, zasedanja će u prvom periodu biti održavana samo jednom ili dva puta nedeljno.

Tužilac će tokom dokaznog postupka izvesti 115 svedoka, od kojih je najveći broj njih već dao iskaz na kosovskom delu suđenja Slobodanu Miloševiću, kao i u postupku protiv šestorice bivših zvaničnika Srbije optuženih za iste zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine. Zbog toga će njihovi raniji iskazi ili pismene izjave tužilaštvu biti uvrštene u dokaze, a svedoke će uglavnom unakrsno ispitivati branioci optuženog.

Vlastimir Đorđević se tereti za ubistva, progone i deportacije albanskih civila, kao i za uklanjanje tragova zločina srpskih snaga na Kosovu u proleće 1999. godine. Većem koje će mu suditi predsedava australijski sudija Kevin Parker, a u njegovom su sastavu još i ad-litem ili povremene sudije Melvil Berd/Melville Baird sa Trinidada i Tobaga i Kristof Fluge/Christoph Flugge iz Nemačke.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 392

POLICAJAC I DŽENTLMEN: Šta je optuženi doručkovao pre 16 godina?
OMETANJE PRAVDE: Zatvorske kazne za zastrašivanje svjedoka
INSAJDER PROTIV INSAJDERA: Dve verzije incidenta u Gruborima
PATRICK ROBINSON: Predstavljamo novog predsjednika Haškog tribunala