HomeKO ĆE SUDITI MOMČILU PERIŠIĆU
Mada je početak suđenja Momčilu Perišiću zakazan za 1. oktobar ove godine, ne zna se sastav Veća koje će mu suditi pošto Savet bezbednosti UN još nije doneo odluku o produžetku mandata ad litem ili privremenih sudija Tribunala

Momčilo Perišić u sudnici TribunalaMomčilo Perišić u sudnici Tribunala

Početak suđenja Momčilu Perišiću, bivšem načelniku Generalštaba VJ, zakazan je za 1. oktobar ove godine. Da li će suđenje zaista početi tog datuma zavisi od odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o produženju mandata ad litem ili privremenih sudija Tribunala.

Na poslednjoj konferenciji o stanju u postupku pred početak suđenja, predraspravni sudija Bakone Moloto – koji će najverovatnije voditi postupak - je rekao da Veće za slučaj Perišić još nije sastavljeno jer trenutno nema ad litem sudija čiji mandat traje duže od septembra 2009. godine a suđenje će, po oceni predraspravnog sudije, sigurno trajati duže.

Optuženi nije prisustvovao današnjoj raspravi pošto se nalazi na privremenoj slobodi. Predviđeno je da se u Hag vrati do 18. septembra, uoči konferencije pred početak suđenja zakazane za 24. septembar. Nakon uvodne reči tužioca, 1. oktobra ove godine, Veću će se "možda" obratiti i optuženi Perišić, uvodnom izjavom bez polaganja zakletve. Perišićev branilac Novak Lukić će svoju uvodnu reč, kako je najavio, izneti na početku izvođenja dokaza odbrane.

Tužilaštvo još nije podnelo konačni spisak svedoka koji će dati iskaz u dokaznom postupku optužbe niti je navelo vreme koje će potrošiti na izvođenje dokaza. Po rečima vođe tima optužbe Marka Harmona, “tužilaštvo trenutno radi na skraćivanju svog dokaznog postupka sa 480 na 320 sati glavnog ispitivanja”. Pod uslovom da Veće odobri zahtev odbrane i radnu nedelju skrati sa pet na četiri dana, dokazni postupak optužbe bi u najboljem slučaju mogao da se završi za 18 nedelja.

Momčilo Perišić čeka suđenje pod optužbama da je kao načelnik Generalštaba VJ od avgusta 1993. do kraja rata 1995. godine pružao kadrovsku, materijalnu, finansijsku i logističku podršku snagama bosanskih i hrvatskih Srba u granatiranju Sarajeva i Zagreba i zauzimanju Srebrenice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 377

VATRA ILI METAK: Bekstvo iz višegradske žive lomače
LINGVISTIČKA KONFUZIJA: Da li je Herceg Bosna imala "područje" ili "teritorij"
DIKTIRANO IZVJEŠĆE: Piši kao što ti se govori
NEPOŠTOVANJE SUDA: Ko je pretio Ljubiši Petkoviću