HomeKUM NIJE DUGME
Penzionisani pukovnik VJ Milan Kotur tvrdi je naziv "Zajednička komanda vojske i policije" korišćen pogrešno, a da ta greška nije ispravljena zbog želje da se ne uvredi onaj ko je "kumovao" nazivu. Postojanje tog tela, po optužbi, ukazuje na sprovođenje etničkog čiđćenja na Kosovu u režiji Slobodana Miloševića i izvedbi njegovih bliskih saradnika

Milan Kotur, svjedok odbrane Vladimira LazarevićaMilan Kotur, svjedok odbrane Vladimira Lazarevića

Svedočeći na suđenju "Kosovskoj šestorci" u odbranu generala Vladimira Lazarevića, penzionisani pukovnik Milan Kotur je ponovio tvrdnje prethodnih svedoka odbrane o nepostojanju tela pod nazivom "Zajednička komanda vojske i policije za Kosovo" i korišćenju tog naziva u vojnim dokumentima samo u svrhu oznake da se radi o združenim akcijama vojske i policije, ali sa nezavisnim linijama komandovanja. Kotur je potom dao i poseban doprinos negiranju postojanja organa za koji optužba tvrdi da je bio instrument Slobodana Miloševića za sprovođenje plana etničkog čišćenja na Kosovu 1999. godine, a čiji su članovi , između ostalih, bili Nikola Šainović, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Objašnjavajući zašto se termin "Zajednička komanda", iako nelogičan, nalazi na dokumentima Prištinskog korpusa od leta 1998. pa sve do aprila 1999. godine, Kotur kaže da je u Srbiji običaj da se "kumova reč poštuje", a zna se, podsetio je, da kum daje ime. Tako niko nije želeo da se zamera kumu "Zajedničke komande", pa se ime na dokumentima zadržalo skoro godinu dana. Svoju domišljatost svedok je upotpunio i narodnim poslovicama: "Bog na nebu, kum na zemlji" i "Što se rodi, to se ne ispravi".

Ko bi mogao biti "kum na zemlji" iz Koturovog svedočenja nije bilo do kraja jasno, mada bi se moglo naslutiti. On je, kaže, za naziv "Zajednička komanda" čuo u julu 1998. godine od pukovnika Đakovića, jednog od najbližih saradnika optuženog generala Nebojše Pavkovića, tada komandanta Prištinskog korpusa. "Da li je sam Pavković smislio ime, ne mogu da kažem", ogradio se Kotur.

Posle eseja o kumstvu, svedok se osvrnuo i na priču o svom prijateljstvu sa britanskim pukovnikom Ričardom Čonglinskim/Richard Ciaglinski, koji je početkom 1999. bio oficir za vezu Kosovske verifikacione misije (KVM) dok je Kotur bio na istoj dužnosti u Prištinskom korpusu. Britanski pukovnik je, svedočeći na poziv optužbe u novembru 2006. godine, tvrdio da mu je Kotur neposredno pred početak NATO intervencije - kao "kolegi od poverenja" - rekao za plan da se "eliminiše OVK i zauvek uklone Albanci sa Kosova." Kao i na suđenju Slobodanu Miloševiću u januaru 2006. godine, Kotur je negirao navode Čonglinskog rekavši da "nije ni čuo ni znao ni za kakav plan proterivanja Albanaca sa Kosova, pa nije mogao tako nešto ni da kaže."


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 350

ZAVRŠNE REČI: Tužilac traži 25 godina a odbrana slobodu za bivše zapovednike OVK
POLUVREME: Okončan dokazni postupak optužbe na suđenju čelnicima Herceg-Bosne
"VIŠI INTERESI": Šešeljevci u savezništvu sa Hrvatima i Muslimanima