HomePROTERIVANJE KAO "HUMANITARNA OPERACIJA"
Opisujući kontakte sa četvoricom od šestorice optuženih za zločine nad kosovskim Albancima, bivši šef američkih posmatrača na Kosovu rekao da je general Sreten Lukić poricao ili opravdavao policijske zločine, nazvavši ih čak jednom prilikom "humanitarnom operacijom"

Milan Milutinović, Nikola Šainović, Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić u sudnici TribunalaMilan Milutinović, Nikola Šainović, Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić u sudnici Tribunala

Dopunsko izvođenje dokaza optužbe na suđenju šestorici srpskih zvaničnika optuženih za kosovske zločine počelo je svedočenjem američkog diplomate Šona Bernsa/Shaun Byrnes. On je opisao kontakte koje je tokom 1998. i 1999. godine kao šef američke Diplomatske posmatračke misije na Kosovu (KDOM) imao sa srpskim zvaničnicima, među kojima su i neki od optuženih.

Berns se najčešće viđao sa generalom Sretenom Lukićem koga je smatrao šefom MUP za Kosovo. Izveštavao ga je, kaže, o "neprihvatljivom ponašanju" policije kao što je paljenje kuća, uništavanje imovine i proterivanje albanskih civila. Lukić je, tvrdi svedok, uglavnom poricao da policija to radi ili je govorio da je to odgovor na aktivnosti OVK. Jednom prilikom, kada mu se Berns požalio na proterivanje civila iz sela oko Peći u septembru 1998. godine, Lukić ga je ubeđivao da se radilo o "humanitarnoj operaciji".

Svedok je lično video jednu takvu "humanitarnu operaciju" kada je u septembru 1998. godine naišao na pripadnike Posebnih jedinica policije dok su napuštali jedno zapaljeno selo nadomak Kijeva. "Nisam video da je bilo koji policajac palio kuće, ali osim njih tu nije bilo nikoga, a selo je gorelo", kaže Berns i dodaje da nema saznanja da su pripadnici VJ u leto 1998. godine učestvovali u zločinima nad Albancima i njihovom imovinom.

Svedok se, osim sa Lukićem, sastao sa još trojicom optuženih – jednom sa generalom Nebojšom Pavkovićem, nekoliko puta sa Nikolom Šainovićem, a Milana Milutonovića je video na nekoliko sastanaka, ali sa njim nije direktno kontaktirao. Mada nije detaljno govorio o pomenutim sastancima, Pavkovića je opisao kao "profesionalnog i direktnog" oficira, dok je Šainovića video kao "ključnog čoveka" srpskih vlasti za Kosovo.

Unakrsno ispitivanje Šona Bernsa počelo je pred kraj današnje rasprave i biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 317

LJUBOTEN, AVGUST 2001: Nezakonit napad pod nadzorom ministra
KONTINUITET TERORA: Šta je general Milošević nasledio od generala Galića
NEVOLJNI SVEDOCI GENOCIDA: Ljudi koji su u Srebrenici "gledali svoja posla"
TERET DOKAZIVANJA: Čelnici Herceg Bosne misle da im je "već presuđeno"
(NE)PRIJATELJSKI ŠVERC: Kako je Vojska Jugoslavije naoružavala kosovske Albance