HomeZONA ODGOVORNOSTI PUKOVNIKA MRKŠIĆA
Branilac Mileta Mrkšića prvog dana unakrsnog ispitivanja pukovnika Bogdana Vujića nastojao da ospori verodostojnost svedoka ali ne još i konkretne optužbe koje je svedok izrekao na račun zapovednika Vukovarske operacije JNA – da je znao da su pripadnici Teritorijalne odbrane počinili masakr na Ovčari ali je odlučio da im “progleda kroz prste”

Bogdan Vujić, svjedok na suđenju Bogdan Vujić, svjedok na suđenju "Vukovarskoj trojki"

Odbrana Mileta Mrkšića je prvog dana unakrsnog ispitivanja nastojala da ospori navode svedoka optužbe, pukovnika Bogdana Vujića, koji je u glavnom iskazu rekao da je evakuacija civila i ratnih zarobljenika u Vukovaru sprovođena planski, pod kontrolom optuženog komandanta Gardijske brigade i Vukovarske operacije JNA.

Budući da je svedok tokom glavnog ispitivanja rekao da se Vukovar nalazio u zoni odgovornosti pukovnika Mileta Mrkšića, advokat Miroslav Vasić sugerisao je svedoku da bi za to područje, pa samim tim i počinjene zločine “možda mogli da budu odgovorni i Života Panić, Mile Babić ili Aleksandar Vasiljević”. Reč je o komandantu i “bezbednjaku” Prve vojne oblasti odnosno načelniku Uprave za bezbednost, koji su u vojnoj hijerarhiji bili nadređeni optuženima Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću.

Pukovnik Vujić je, međutim, odbacio takvu mogućnost, ukazujući da je Gardijska brigada imala tačno određenu zonu odgovornosti, a da je “njen komandant pukovnik Mile Mrkšić, znao gde se ta odgovornost prostirala i koje su mu jedinice bile potčinjene”.

Iako je svedok u glavnom ispitivanju optužio Mrkšića da je znao da su pripadnici Teritorijalne odbrane pogubili više od 260 ratnih zarobljenika na Ovčari ali je odlučio da im “progleda kroz prste”, odbrana još nije pokušala da ospori tu konkretnu optužbu. Umesto toga, branilac je nastojao da umanji kredibilitet svedoka tražeći nedoslednosti u izjavama koje je, od 2000. do danas, davao pred vojnim istražnim sudijom, istražiteljima tužilaštva, tokom svedočenja pred Posebnim odeljenjem Veća za ratne zločine u Beogradu i u glavnom ispitivanju u Hagu.

Advokat Vasić će unakrsno ispitivanje Bogdana Vujića nastaviti sutra, posle čega će svedok odgovarati i na pitanja odbrane Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 266

NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Za zločine su krivi drugi
SEDAM GODINA BEKSTVA: Od Višegrada do Haga, preko Buenos Airesa
PROVOKACIJA PA ODMAZDA: Martić se ponosi onim čega se pametan stidi
KOMANDANT U PIDŽAMI: Da li je Mrkšić spavao ili gledao kroz prste
BiH PROTIV SCG: U Međunarodnom sudu pravde počinje rasprava o genocidu