HomeTRIBUNAL PREPUŠTA ZORANA MARINIĆA DOMAĆIM SUDOVIMA
Budući da optuženik Zoran Marinić ne pripada kategoriji visokih vojnih i političkih osoba, za koje je zainteresirano tužiteljstvo, optužnica je povučena i slučaj prepušten domaćem sudstvu

Tužiteljstvo Haškog tribunala povuklo je optužnicu protiv Zorana Marinića - bivšeg pripadnika HVO optuženog za zločine u Srednjoj Bosni - uz obrazloženje da, uslijed niskog vojnog ranga, ne spada u kategoriju optuženika za koju je tužiteljstvo zainteresirano.

Još prije četiri godine, Ured tužitelja je najavio da će se fokusirati na optuženike koji su bili na visokim vojnim i političkim pozicijama, budući da Tribunal nema sredstava i vremena suditi svim osobama koje su počinile zločine na području bivše Jugoslavije.

U skladu s takvom "globalnom strategijom", glavna tužiteljica Carla/Karla Del Ponte nedavno je preispitala slučajeve svih optuženika koji su još "u bjekstvu". U skladu s tim, u slučaju Zorana Marinića - kojeg se tereti za napade na Bošnjake u Busovači 1993. - ocijenila je da je prikladnije da mu sude domaći sudovi.

Na prijedlog tužitelja, sudac Amin El-Mahdi je povukao optužnicu i nalog za hapšenje Marinića, čije trenutno boravište Tribunalu nije poznato. Sudac je također naredio da se materijal na kojemu je utemeljena optužnica protiv Marinića preda nadležnom domaćem sudu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 119

"DAĆU JA VAMA NEZAVISNU CRNU GORU": Haške pretnje predsednika Miloševića
BOSONOGI KRVAVI MARŠ DO MANJAČE: Svedok koji je preživio tri streljanja
"POGREŠNA SLIKA": Da li je Sarajevo bilo blokirano i granatirano?
DRVENA PUŠKA U SUDNICI: Optužba pobija dokaze Tutine i Šteline odbrane
"U LAŽI SU KRATKE NOGE": Haške uvrede optuženog Slobodana Miloševića