HomeGENERAL LAZAREVIĆ SE IZJASNIO DA NIJE KRIV
Na prvom pojavljivanju optuženog pred sudijom Tribunala, optužba najavila zahtev za objedinjavanje Lazarevićevog predmeta sa predmetom Milutinović-Šainović-Ojdanić

Vladimir Lazarević u sudnici TribunalaVladimir Lazarević u sudnici Tribunala

General Vladimir Lazarević, bivši komandant Prištinskog korpusa VJ, izjasnio se danas da nije kriv ni po jednoj od pet tačaka optužnice koja ga tereti za deportaciju i prinudno preseljenje oko 800.000 kosovskih Albanaca u prvoj polovini 1999. godine, zatim za masovna ubistva civila na petnaestak lokacija širom Kosova – od Račka, preko Izbice, do Suve Reke – kao i za progon albanskog stanovništva Kosova na političkim, rasnim i verskim osnovama. Ta dela se, u optužnici, kvalifikuju kao zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Za ista dela optužena su još tri generala VJ i srpske policije, koji su i dalje na slobodi. General Nebojša Pavković je u vreme na koje se odnosi optužnica bio komandant Treće Armije u čijoj je zoni odgovornosti bilo i Kosovo; general Vlastimir Djordjević je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik sektora Javne bezbednosti, dok je general Sreten Lukić zapovedao svim snagama MUP-a Srbije angažovanim na Kosovu.

Nakon Lazarevićevog izjašnjavanja, tužilac je najavio da će uskoro podneti zahtev za objedinjavanje njegovog predmeta sa predmetom Milana Milutinovića, Nikole Šainovića i Dragoljuba Ojdanića, budući da se, kako je rekao, radi o “istovetnim optužnicama i istovetnim optužbama.” Ukazujući da s tim “nije upoznat”, Lazarevićev branilac Mihajlo Bakrač je najavio da će stav odbrane o objedinjavanju predmeta i zajedničkom sudjenju izneti kada tužilaštvo podnese svoj zahtev.

Optuženi Lazarević nije danas imao nikakvih primedbi na tretman i uslove u tribunalovoj Pritvorskoj jedinici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 222

"KO TO LAŽE..." - Odjeci i reagovanja na poruke sa Gazimestana
VANSUDSKA POGUBLJENJA - Kako je OVK presuđivala "kolaborantima"
"NISAM KRIV" - Dva scenarija za suđenje generalu Lazareviću
RAZMJENA OPTUŽBI - Odbrana prebacuje odgovornost na svjedoka optužbe
"DUŠA" U SUDNICI - Sudija izgubljen u prevodu