HomePREMINUO ZDRAVKO TOLIMIR
Deset meseci nakon što mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora zbog učesća u genocidu i drugim zločinima nad stanovništvom Srebrenice i Žepe 1995. godine, bivši Mladićev pomoćnik za bezbednost i obaveštajne poslove u Glavnom štabu VRS Zdravko Tolimir je preminuo u Pritvorskoj jedinici UN u Sheveningenu, gde je čekao transfer u zemlju u kojoj je trebalo da izdržava kaznu.

Zdravko Tolimir u sudnici TribunalaZdravko Tolimir u sudnici Tribunala

Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta Glavnog štaba VRS za bezbednost i obaveštajne poslove, preminuo je u Pritvorskoj jedinici UN u Sheveningenu/Sćeveningenu u noći između 8. i 9. februara 2016., sapšteno je u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove. U skladu sa holandskim zakonima i standardnom procedurom, Holandske vlasti su odmah pokrenule istragu o Tolomirovoj smrti. Istragu je takođe naložio i predsednik Mehanizma, sudija Teodor/Theodor Meron, poverivši taj zadatak sudiji Vounu Junsenu/Vagn Joensen.

Tolimir je u pritvoru Tribunala čekao tranfer u zemlju u kojoj je trebalo da služi kaznu doživotnog zatvora izrečenu u decembru 2012. godine kada ga je Pretresno veće proglasilo krivim za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljenje, ubistva, progone i prisilno preseljenje stanovništva Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine.

Kaznu je u aprilu prošle godine potvrdilo Žalbeno veće prihvatajući zaključke iz provostepene presude da je Tolimir “aktivno učestvovao i znatno doprineo” sprovođenju dva udružena zločinačka poduhvata - ubijanju vojno sposobnih muškaraca Srebrenice i proterivanju muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe, čiji je rezultat bio “masovno pogubljenje hiljada bosanskih Muslimana iz Srebrenice i prisilno premeštanje hiljada civila iz obe enklave”.

Tolimir je u Pritvor Tribunala prebačen u junu 2007. godine. Mada se na početku žalio na loše zdravstveno stanje i pretrpljene moždane udare nakon izvesnog vremena se oporavio zahvaljujući, kako je isticao, “molitvama i čajevima”. Poslednji put je o svom zdravstenom stanju govorio u februaru prošle godine kada je predžalbenog sudiju obavestio o intervenciju na srcu u kojoj su mu, kako je rekao, ugrađena četiri stenta.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 701

NA TAPETU: Javna rasprava o nesaradnji Srbije

DOŽIVOTNI PRITVOR: Haške godine generala Zdravka Tolimira

LOGIČKI SUKOB: Šta muči Slobodana Praljka?

IZJAŠNJAVANJE: Zdravlje prosečno, uslovi podnošljivi, panta rei