HomeŽALBENI POSTUPAK "KOSOVSKE PETORKE"
Bez spornih pitanja i nerešenih podnesaka ali i bez datuma o održavanju žalbene rasprave u predmetu petorice srpskih zvaničnika prvostepeno osuđenih za zločine na Kosovu 1999. godine

Nikola Šainović, Nebojša Pavković, Sreten Lukić, Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević u sudnici TribunalaNikola Šainović, Nebojša Pavković, Sreten Lukić, Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević u sudnici Tribunala

Konferencija o stanju u žalbenom postupku petorice srpskih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika osuđenih za zločine počinjene na Kosovu 1999. godine bila je danas jedina rasprava u tribunalovim sudnicama.

Radi se o redovnoj statusnoj konferenciji koja se prema tribunalovom pravilniku održava svakih 120 dana, kako bi se razmotrio tok postupka i pružila mogućnost optuženima da ukažu na eventualne probleme sa zdravljem ili uslovima pritvora. Prvostepenom presudom iz februara 2009. godine su, podsetimo, bivši potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović, general VJ Nebojša Pavković i načelnik Štaba MUP za Kosovo Sreten Lukić osuđeni na 22 godine zatvora dok je generalima Dragoljubu Ojdaniću i Vladimiru Lazareviću izrečena petnaestogodišnja zatvorska kazna. Nekadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović je istom presudom oslobođen svih optužbi, što je postalo pravosnažno budući da se tužilaštvo nije žalilo.

Osuđena petorka u žalbama traži oslobađanje dok tužilaštvo smatra da izrečene kazne nisu odgovarajuće i zahteva njihovo pooštravanje. Predžalbeni sudija Liu Daćun/Liu Daqun je saopštio da u ovom trenutku nema nerešenih podnesaka, strane danas nisu imale pitanja koje bi pokrenule, niti je bilo reči o datumu kada bi mogla biti održana žalbena rasprava. Kako saznajemo rasprava na kojoj će strane iznositi usmene argumente po žalbama verovatno neće biti održana pre marta iduće godine.

Uobičajeni poziv optuženima da se, ako žele obrate veću u vezi sa uslovima u Pritvorskoj jedinici ili zdravstvenim stanjem, iskoristio je samo Vladimir Lazarević podsećajući na svoje "urušeno zdravlje". Saopštio je takođe da je izveštaj konzilijuma srpskih lekara o njegovom zdravstvenom stanju trenutno u Vladi Srbije koja će se, kako je najavio, tim povodom pismeno obratiti veću.

Sledeća statusna konferencija biće održana u roku od četiri meseca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 555

MLADIĆEV RECEPT: Pokrstiti ili prebaciti u "Alijinu državu"
"ZBOG NIČEGA": Zašto su stradali meštani sela Briševo
"DUŽNIČKI PRITVOR": Praljku ukinuta privremena sloboda zbog milionskog duga Tribunalu
POSLEDNJI NA LISTI ČEKANJA: Suđenje Goranu Hadžiću počinje 16. oktobra
PRAVDA JE SPORA ALI…: Četvorogodišnje čekanje na žalbenu raspravu