HomeSUĐENJE OKONČANO UPRKOS ŠEŠELJEVOJ OPSTRUKCIJI
Lider srpskih radikala ostao pri stavu da zbog navodnog kršenja procesnih prava ne uzima učešća u suđenju po trećoj optužnici za nepoštovanje suda, a veće nije promenilo odluku da će se proces održati uprkos odbijanju optuženog da izvodi dokaze. Suđenje okončano za trinaest minuta

Vojislav Šešelj u sudnici TribunalaVojislav Šešelj u sudnici Tribunala

Ovog jutra je održano suđenje Vojislavu Šešelju po trećoj optužnici za nepoštovanje suda, koje je prošle sedmice odloženo zbog odbijanja optuženog da u njemu učestvuje. Sudi mu se zbog upornog oglušivanja o naloge veća da sa svoje internet stranice ukloni poverljive materijale u kojima se obelodanjuje identitet zaštićenih svedoka optužbe. Današnji proces je trajao nepunih 13 minuta.

Iako je najavio da će biti jedini svedok odbrane i potom izneti završnu reč, Šešelj je prošle sedmice odbio da učestvuje u procesu tvrdeći da su mu procesna prava narušena, pošto je Sekretarijat suda odbio da njegovog stranačkog kolegu Nemanju Šarovića imenuje za mesto referenta i plati mu troškove dolaska u Hag. Veće sudije Treksela/Trechsel je tada odložilo suđenje za danas, navodeći da optuženom tako pruža priliku da "još jednom razmisli" o učešću u postupku, uz napomenu da se stav po pitanju angažmana Šarovića neće menjati.

Šešelj je, međutim, danas ponovio svoj prošlonedeljni stav, pa je suđenje ekspresno okončano. Predsedavajući je naglasio da je u spis uveden "sav dokazni materijal koji je neophodan za predmet" i da što se tiče veća, koje je u ovom procesu i u ulozi tužioca, nema potrebe za dodatnim izvođenjem dokaza. Po oceni sudija, radi se o "veoma jednostavnom predmetu", zbog čega je i odlučeno da nema potrebe za Šarovićevim angažovanjem.

Optužnica je podignuta u maju prošle godine jer je Šešelj u najmanje šest navrata "svesno i hotimično" odbio naloge veća da sa svoje internet stranice povuče četiri knjige i šest poverljivih dokumenata u kojima se navode podaci o zaštićenim svedocima. U međuvremenu se oglušio na dva dodatna naloga veća, pa je optužnica dva puta dopunjena. Veće poseduje i pisani odgovor Nikole Šešelja, sina i osnivača internet stranice optuženog, koji je sudijama poručio da "nema nameru da se povinuje nalozima veća" jer je njegov otac "jedina osoba koja može da odlučuje o sadržaju internet prezentacije".

Od dolaska u Hag Šešelj je u bezbroj prilika tvrdio da je "najbolji pravnik u celom sudu" i samouvereno najavljivao da će svojom advokatskom veštinom "rasturiti Tribunal". Danas, međutim, navodi da to što se sam brani ne znači da mora sam da sedi u sudnici i priznaje da mu je neophodna "profesionalna stručna, kao i tehnička pomoć".

Šešelj je, podsetimo, zbog objavljivanja podataka o zaštićenim svedocima optužbe u svojim knjigama do sada dva puta osuđen – pravosnažno na 15 i prvostepeno na 18 meseci zatvora. Na koji način će odslužiti te dve i eventualnu treću kaznu za nepoštovanje suda biće poznato nakon marta iduće godine, kada se očekuje izricanje presude u "glavnom predmetu" za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 547

U KORIST SOPSTVENE ŠTETE: Vojislav Šešelj bojkotuje svoju odbranu
"VOZNI RED" TRIBUNALA: Kada će se okončati sva haška suđenja
GREŠKA U KORACIMA: Ponovo suspendovano suđenje Ratku Mladiću