HomePOŠTO "RENT-A-TENK"
Oficir Vojske Srbije Rajko Petrović na suđenju generalu Momčilu Perišiću ukazao na "apsurdne" načine vanbudžetskog finansiranja VRS. Izvor prihoda su, kaže, bili biznismeni koji su vojsci davali "donacije" nastojeći da izbegnu vojnu obavezu a sredstva su stizala i od bosanskih Hrvata koji su od Srba "rentirali teško naoružanje"

Rajko Petrović, svjedok odbrane Momčila PerišićaRajko Petrović, svjedok odbrane Momčila Perišića

Svedočeći na poziv odbrane generala Momčila Perišića, pukovnik Rajko Petrović je rekao da se Vojska Republike Srpske (VRS) finansirala sredstvima iz budžeta, donacijama, novcem koji su nabavljali građani i preduzeća "kako na lokalnom nivou, tako iz SRJ". Značajan izvor prihoda su, ukazao je, bile i donacije udruženja srpskih građana iz inostranstva. Kao ekonomista, Petrović je radio u Upravi za planiranje, razvoj i finansiranje pri Glavnom štabu VRS.

General Perišić se tereti da je, kao načelnik Generalštaba VJ, pružao materijalnu, kadrovsku, logističku i drugu podršku VRS, čime je, prema tužilaštvu, doprineo zločinima koje su njeni pripadnici počinili u Sarajevu i Srebrenici.

Izvor prihoda su, tvrdi svedok, bili i privrednici ili biznismeni iz RS koji su nastojali da izbegnu vojnu obavezu. Petrović je, tako, ukazao na primer privrednika koji mu je pokazao potvrdu o donaciji za potrebe odbrane. Potvrdu je, po svedoku, lično potpisao predsednik Radovan Karadžić, oslobađajući ga vojne obaveze. Iznos donacije je, tvrdi, bio 300.000 nemačkih maraka. Petrović kaže da su u Bijeljini donacije takve prirode dostizale iznose od po nekoliko miliona nemačkih maraka.

Petrović je ukazao da je bilo i "apsurdnih" izvora novčanih sredstava. VRS je, tako, "rentirala teško naoružanje" pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) na hercegovačkom ratištu po ceni od 30.000 nemačkih maraka. Po rečima Petrovića, kroz blagajnu VRS je tokom rata prošlo između 12 i 15 miliona nemačkih maraka i drugih valuta a najviše novca je pristiglo 1994. i 1995. godine.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljica je sugerisala da je svedok prebačen u 30. kadrovski centar Generalštaba VJ po nalogu generala Perišića. Tužilaštvo tvrdi da je Perišić osnovao kadrovske centre kako bi upućivao pripadnike VJ na službu u VRS. Petrović je odgovorio da "nije bilo u njegovoj nadležnosti" da zna ko je doneo odluku o osnivanju kadrovskih centara koji su, po njemu, bili "administrativna i evidenciona tela" koja su "vodila podatke o pripadnicima bivše JNA na službi u VRS".

Petrović se na kraju svedočenja zahvalio na "pruženoj prilici da kaže istinu" izražavajući nadu da će Veće doneti oslobađajuću presudu za "vrsnog profesionalca i časnog čoveka" kakav je, po njemu, general Perišić.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 467

SARAJEVSKI BILJEZI: Bolnica zvana švajcarski sir i tramvaj zvani meta
LOŠE NAMERE: Zašto su odvojenim muškarcima oduzeti dokumenti ;
HOTEL ILI LOGOR: Kako je Župljaninova komisija opisala "pogodnosti Omarske"