HomeDEKLARACIJA O NEZAVISNOSTI KOSOVA NE KRŠI MEĐUNARODNE NORME
U savetodavnom mišljenju datom na zahtev Generalne Skupštine UN, sudije najvišeg svetskog ukazale da "usvajanjem deklaracije o proglašenju nezavisnosti Kosova, nisu prekršena pravila međunarodnog prava"

Sudnica međunarodnog suda pravdeSudnica međunarodnog suda pravde

"Usvajanjem deklaracije o proglašenju nezavisnosti Kosova nije prekršeno opšte međunarodno pravo, odredbe Rezolucije 1244 ni ustavni okvir za Kosovo", saopštio je danas predsednik Međunarodnog suda pravde Ovada/Owada. Za takvo savetodavno mišljenje glasalo je 10 sudija, dok su 4 bili protiv.

Predsedavajući Ovada je ukazao da su sudije Međunarodnog suda pravde jednoglasno donele o odluku o sopstvenoj nadležnosti a većinom od devet glasova prema pet su odlučili da odgovore na pitanje Generalne skupštine "da li je jednostrana Deklaracija o nezavisnosti usvojena od privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom". Pitanje je formulisano na zahtev Srbije, u rezoluciji od 8. oktobra 2008. godine.

Čitajući sažetak savetodavnog mišljenja, Ovada je ukazao da je pitanje Generalne skupštine "jasno i konkretno formulisano" i da se od suda ne očekuje da "razmatra pravne posledice deklaracije o proglašenju nezavisnosti Kosova". Ovada je naglasio da je smisao davanja savetodavnog mišljenja da pomogne Generalnoj skupštini u narednim koracima koje će preduzeti ali da sud ne može da zna koji će to koraci biti.

U savetodavnom mišljenju je potom opisan činjenični kontekst koji je doveo do usvajanja kosovske Deklaracije o nezavisnosti i citirano je mišljenje specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Marti Ahtisarija iz 2007. godine da "nakon jednogodišnjih pregovora, strane ne mogu da dođu do sporazuma oko statusa i da je jedino rešenje nezavisnost pod nadzorom međunarodne zajednice. Kosovska skupština je donela Deklaraciju o nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine. Ovada je danas naglasio da potpisnici Deklaracije "nisu postupali kao predstavnici privremenih institucija samouprave na Kosovu u okviru ustavnog okvira već kao predstavnici naroda Kosova".

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni je u izjavi novinarima rekao da je Međunarodni sud pravde "potvrdio pravo Kosova na nezavisnost". Šef diplomatije Srbije, Vuk Jeremić, je ocenio da su sudije najvišeg svetskog suda "izbegle da se izjasne o suštinskom pitanju da li je Kosovo imalo pravo na pokušaj secesije od Srbije". Mišljenje sudija će, ukazao je, biti prosleđeno Generalnoj skupštini UN koje će o tom problemu "dati politički stav".
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 462

PONAVLJANJE SUĐENJA: Zastrašivanje svjedoka neće onemogućiti pravdu
O ANĐELIMA I IGLI: Koliko topova staje na vrh jednog nebodera
NI POSAO NI UNIFORMA: Za šta su bili "poželjni" prijedorski Muslimani