HomeTRIBUNAL "RAŠČIŠĆAVA TEREN"
Prema sporazumu koji su zaključili sa tužiocem, Duško Sikirica i Damir Došen - optuženi za zločine u logoru Keraterm - izjasnili su se danas da su krivi za progon na političkim, rasnim i verskim osnovama. Odbrana i optužba su se sporazumeli da za Sikiricu zatraže kaznu "ne kraću od 10 i ne dužu od 17 godina zatvora", a za Došena u rasponu od 5 do 7 godina

Pošto se uverilo da su njihova priznanja dobrovoljna, nedvosmislena i data s punom svešću o posledicama, kao i da postoje dovoljne činjenične osnove da su optuženi zaista počinili dela za koja su se izjasnili da su krivi, veće Haškog tribunala je Duška Sikiricu i Damira Došena proglasilo krivim za progon zatočenika logora Keraterm na političkim, rasnim i verskim osnovama, kvalifikovan kao zločin protiv čovečnosti. Tužilaštvo je, nakon toga, povuklo sve ostale tačke optužnice protiv Sikirice i Došena, a sudije su zakazale raspravu na kojoj će strane ukazivati na olakšavajuće ili otežavajuće okolnosti od značaja za odmeravanje kazne. Na toj raspravi, koja će se održati od 8. do 11. oktobra, razmatraće se i kazna za Dragana Kolundžiju - trećeg optuženog za zločine u Keratermu - koji je početkom ovog meseca takođe priznao krivicu za zločin protiv čovečnosti.

Sva trojica su priznali na osnovu sporazuma sa tužilaštvom, koje se za uzvrat obavezalo da će povući sve ostale tačke optužnice i predložiti im nešto blaže kazne od onih koje bi tražilo da je suđenje za zločine u Keratermu privedeno kraju. To suđenje je započeto 19. marta ove godine, a optuženi - koji su od dolaska u Hag tvrdili da su nevini - su se predomislili pred sam njegov kraj: Kolundžija uoči izvođenja dokaza svoje odbrane, a Sikirica i Došen pred iznošenje završnih reči optužbe i odbrane.

Zaključujući, po svemu sudeći, da je optužba prezentirala dovoljno dokaza o njihovoj odgovornosti, optuženi su odlučili da priznanjem krivice pokušaju da zasluže blažu kaznu. Optužba je prihvatila tu "zakasnelu ponudu" računajući, očito, da priznanje optuženih u potpunosti potvrđuje njenu tezu da je u Keratermu u leto 1992. izvršen zločin protiv čovečnosti. Ta teza je danas postala "presuđena činjenica", koju će tužilaštvo, nema sumnje, koristiti na budućim suđenjima Radoslav Brđaninu, Momiru Taliću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i Milomiru Stakiću, u čijim optužnicama zločini počinjeni u Keratermu i drugim prijedorskim logorima igraju značajnu ulogu. Nije isključeno da se neko od trojice "pokajnika" pojavi na tom suđenju kao svedok optužbe.

Sudije su danas upozorile optužene da ih ne obavezuje sporazum koji su sa tužilaštvom postigli o visini kazne: za Sikiricu između 10 i 17, Došena 5 i 7, a Kolundžiju od 3 do 5 godina zatvora. Potvrđujući da im je to jasno, optuženi su prihvatili rizik da im sudije izreknu i znatno teže kazne od predloženih. Sporazum, međutim, sadrži i jedan "mamac" za sudije: i odbrana i optužba su se, naime, obavezali da se neće žaliti na kazne - ukoliko one budu u predloženim rasponima. A to znači da će, ukoliko kazne ostanu u tim rasponima, Tribunal uštedeti značajno vreme i sredstva na žalbenom postupku koji može da potraje i nekoliko godina. Odustajanje od žalbi, istovremeno, znači da bi osuđeni vrlo brzo bili prebačeni u zatvore zemalja-članica UN koje su tribunalu stavile na raspolaganje svoje zatvorske kapacitete, što bi tri ćelije u Pritvorskoj jedinici UN oslobodilo za optužene čiji se dolazak očekuje. Mada zakasneli, ovakvi sporazumi o priznanju krivice i kazni pomažu tribunalu da "raščisti teren" - kako u sudnicama, tako i u pritvoru – i pripremi se za velike izazove koji su pred njim.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 70

SUĐENJE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Stradanja Sulejmana Tihića od Bosanskog Šamca do Sremske Mitrovice
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Svedočenja stranih plaćenika
SUĐENJE MITRU VASILJEVIĆU: Gde su završile i kako su nalažene višegradske žrtve
SUĐENJE MOMČILU KRAJIŠNIKU I BILJANI PLAVŠIĆ: Predsednik i Patrijarh garantuju da je Krajišnik "čovek od reči"
HAŠKI TRIBUNAL: Sezona priznanja krivice