HomeTRINAEST OPTUŽBI ZA KOMANDIRA STRAŽARSKE SMENE
SFOR uhapsio Dragana Kolundžiju, optuženog za ratne zločine u logoru Keraterm

Dragan Kolundžija, zvani "Kole", optužen za ratne zločine u logoru Keraterm kod Prijedora, uhapšen je danas u operaciji SFOR i u toku su pripreme za njegov transfer u Hag - saopštio je posle podne generalni sekretar NATO, Havijer (Javier) Solana. Gde je i kako Kolundžija uhapšen nije do ovog trenutka saopšteno. Ovo je, inače, do sada jedanaesto uspešno hapšenje koje su izvršili pripadnici međunarodnih snaga u Bosni, a prvo u ovoj godini. Poslednja akcija te vrste, pre današnje, izvedena je 2 decembra prošle godine, kada je u istočnoj Bosni uhapšen general Vojske RS, Radislav Krstić.

Dragan Kolundžija zvani "Kole", rođen 31. jula 1966. u Gradini (BiH), je prema optužnici u leto 1992. bio jedan od trojice zapovednika stražarskih smena u logoru Keraterm. Prvooptuženi na istoj optužnici, podignutoj jula 1995 - komandant logora Duško Sikirica, zvani "Sikira", je još na slobodi, tj. u bekstvu - a tereti se za najteži od svih zločina: genocid. Kolundžija je, u ukupno 13 tačaka, optužen za zločine protiv čovečnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja ratnih zakona i običaja.

U sedam tačaka optužnice Kolundžija se - zajedno sa ostalom dvojicom šefova smena, Damirom Došenom i Draganom Fuštarom, koji su još u bekstvu - po principu komandne odgovornosti tereti za namerna ubistva, nanošenje teških patnji i napad na ljudsko dostojanstvo zatočenika Keraterma, kao i za progon bosanskih Muslimana i Hrvata na političkim, rasnim i verskim osnovama. Po tom principu, zapovednici stražarskih smena su odgovorni za zločine koje su u logoru vršili njihovi podređeni - stražari ili "posetioci" sa strane - a oni ih nisu u tome sprečili, ili zbog toga kaznili.

Pored toga, Draganu Kolundžiji se pripisuje i lična krivična odgovornost za najteži zločin koji je opisan u optužnici: ubistvo najmanje 140 muškaraca iz oblasti Brdo pored Prijedora, koji su bili zatvoreni u sobu broj 3 logora Keraterm. U noći 24. juna 1992. - navodi se u optužnici -vojnici i logorski stražari su otvorili vatru na sobu broj 3 i nekoliko sati pucali u zatočenike. Te noći, Kolundžija je bio zapovednik stražarske smene i prema optužnici je naredio stražarima da ne pucaju na druge sobe, ali nije izdao takvo naređenje i za sobu broj 3.

Od stražara i vojnika koji su učestvovali u tom masakru, optužnica identifikuje jedino Zorana Žigića, koji se prošle godine dobrovoljno predao Tribunalu, iz banjalučkog zatvora gde je izdržavao kaznu za "civilni", a ne ratni, zločin. Na prvom pojavljivanju pred sudijama Žigić je izjavio da nije kriv ni po jednoj od ukupno 69 tačaka kojima ga tereti optužnica, pa ni za one njene tačke koje se odnose na masakr u sobi broj 3 logora Keraterm.

Kako će se o svemu tome izjasniti Dragan Kolundžija, saznaće se iz njegovog prvog pojavljivanja pred sudijama u Hagu, koje će se zakazati odmah posto on stigne u zatvor u Scheveningenu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm