HomeOPTUŽNICA PROTIV MILANA BABIĆA
Tužitelji Tribunala podigli optužnicu protiv nekadašnjeg predsjednika SAO Krajina

Tužitelji Haškog suda podigli su optužnicu protiv Milana Babića, nekadašnjeg predsjednika tzv. SAO Krajina, saopšteno je u Hagu.

Prema optužnici potpisanoj 6. novembra, Milan Babić je optužen za zločine protiv čovječnosti, te kršenje zakona i običaja ratovanja.

Haški tužitelji tvrde da je nekadašnji predsjednik "SAO Krajine" izmedju augusta 1991. i februara 1992. godine bio učesnik "zajedničkog zločinačkog poduhvata", sa ciljem trajnog i prisilnog premještanja Hrvata i ostalih ne-Srba sa trećine teritorija Hrvatske. Cilj je bio stvaranje države koja bi bila pod potpunom dominacijom Srba, tvrdi haška optužnica.

Zločini Milana Babića se karakteriziraju kao ubistvo, progon na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi, zločini protiv čovječnosti - okrutno postupanje, uništavanje civilnih vjerskih i kulturnih objekata, kao i kršenje običaja i zakona ratovanja.

Milana Babića optužnica protiv Slobodana Miloševića pominje kao "jednog od učesnika zajedničkog zločinačkog poduhvata", isto kao i jednog od najbližih Miloševićevih saradnika, Borisava Jovića, koji se uprkos takvim kvalifikacijama, morao danas pojaviti u haškoj sudnici u ulozi svjedoka optužbe u procesu protiv Miloševića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 170

OSUMNJIČENI KAO SVEDOK: Borisav Jović brani Miloševića... i sebe
NOVI DOKAZI: Princip Zapadne Slavonije za Srebrenicu
NA KONJU, ALI BEZ PUŠKE: Mitar Vasiljević žali zbog zločina u Višegradu
PROMENA STATUSA - Milan Babić od svedoka optužbe do optuženog
PSIHOFIZIČKO STANJE – Raša Stanković će se "ćerati" sa tužiocima
JUBILEJ – Prvih 10 godina Haškog tribunala