HomeMEJAKIĆ: "NISAM KRIV"
Izjašnjavanje o krivnji nekadašnjeg zapovjednika logora Omarska.

Predratni šef policijske stanice u Omarskoj, a u ratu zapovjednik logora, Željko Mejakić, izjasnio se danas da nije kriv po navodima haške optužnice.

Optužnica ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, progon Bošnjaka i bosanskih Hrvata, ubojstva, nehumane postupke i iskazanu okrutnost.

Mejakić je, po haškim tužiteljima, učestvovao u svakodnevnom premlaćivanju, ubijanju i ostalim oblicima fizičke i psihičke torture, uključujući i seksualnu, nad zatvorenicima logora, ne-Srbima prijedorskog kraja.

Sam boravak u logorima je organiziran tako da diskriminira i ponižava zatočenike nehumanim tretmanom i okrutnim postupcima. U vremenu izmedju maja i augusta 1992. godine, u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje bilo je preko 7 hiljada Bošnjaka i bosanskih Hrvata.

Istom optužnicom su, pored Mejakića, kao učesnici u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu", pobrojani i Momčilo Gruban, Predrag Banović, Dušan Fuštar i Duško Knežević.

U medjuvremenu, Banović je, na osnovu sporazuma sa Tužiteljstvom, priznao krivnju za zločin progona na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi. Ostali sa optužnice čekaju na početak sudskog procesa.

Optuženi Željko Mejakić se krajem prošlog mjeseca predao vlastima u Srbiji, odakle je u prošli petak prebačen u haški pritvor.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 154

OSMA GODIŠNJICA SREBRENICE: General je naumio nestanak jednog naroda
SAM PRED SUDOM: Veselin Šljivančanin negira odgovornost za masakr na vukovarskoj Ovčari
TRGOVINA NA RAČUN PRAVDE: Ko je Ratku Mladiću obećao da ga neće predati Tribunalu?
PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIŽNA: Komandant Omarske okončao osmogodišnje begstvo od međunarodne pravde